MNOGI ZABORAVLJAJU RAZLOG INVAZIJE! Blinken: U Avganistanu smo uradili ono zbog čega smo i DOŠLI!

Autor:

Svet

03.05.2021

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken izjavio je da SAD ponekad zaboravljaju šta je, pre 20 godina, bio prvobitni razlog za slanje vojske u Avganistan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Mi smo već 20 godina u Avganistanu i ponekad zaboravljamo zašto smo uopšte tamo otišli - da bismo se borili protiv onih koji su nas napali 11. septembra. I to smo i uradili - rekao je Blinken u intervjuu televiziji "Si-Bi-Es".

Komentarišući mogućnost da, posle povlačenja NATO vojske, na vlast u Avganistanu dođe radikalni pokret "Taliban", državni sekretar je naglasio da Vašington mora biti spreman za svaki razvoj događaja.

- Moramo biti spremni za svaki scenario, a njih je mnogo. Mi smo svesni toga - naveo je on, prenosi Sputnjik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Entoni Blinken

Blinken je podsetio da se SAD u potpunosti ne povlače iz zemlje.

- Ostaje naša ambasada, ostaje pomoć, koju pružamo Avganistanu, kao što je ekonomska i humanitarna podrška i podrška u razvoju. I to ne dobijaju samo od nas, već i od naših partnera i saveznika - rekao je on.

Bela kuća je ranije objavila da će 1. maja početi i do 11. septembra završiti povlačenje vojske iz Avganistana. SAD i talibani su 2020. godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazum predviđa povlačenje stranih trupa za 14 meseci i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zarobljenika. Od potpisivanja sporazuma, talibani su više puta optuživali Vašington za kršenje sporazuma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading