AMERIKA SAD ZAZIRE OD "BELIH RASISTA"! Sumanuta izjava Džo Bajdena!

Autor: Republika

Svet

03.05.2021

06:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U obraćanju pred oba doma Kongresa povodom sto dana vlasti predsednik SAD najavio reformu policije i kontrolu naoružanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je da je "terorizam belih suprematista" postao pretnja za Sjedinjene Države i urgirao kod poslanika oba doma Kongresa da podrže reformu policije i obuzdaju epidemiju oružanog nasilja.

Bajden je održao govor u Kongresu povodom prvih sto dana svoje vladavine.

Mračan dan nacionalne istorije

Tokom govora o večnim ratovima koje Amerika vodi, Bajden je prešao na unutrašnje probleme, nakon što je izjavio da je pretnja od terorizma u Avganistanu degradirana.

- Lokalni beli suprematisti predstavljaju najsmrtonosniju pretnju domovini, što potvrđuju i izveštaji obaveštajnih agencija - rekao je Bajden.

On je aludirao na proteste Trampovih pristalica od 6. januara, kada je pet osoba izgubilo život pri upadu u zgradu Kongresa.

- To je bio mračan dan naše nacionalne istorije. Podele moramo ostaviti po strani i ujediniti se.

Bajden je pozvao zakonodavce da podrže reforme policije neophodne posle smrti Džordža Flojda, koji je preminuo tokom policijskog privođenja prošlog maja, što je pokrenulo talas protesta širom zemlje.

Svi smo videli koleno nepravde na vratu crnog Amerikanca, sada je naša prilika da uradimo nešto dobro. Da izgradimo poverenje između policije i građana kojima ona služi, da iskorenimo rasizam iz našeg kriminalnog sistema i da reformišemo policiju u ime Džordža Flojda. Uradimo to na prvu godišnjicu njegove smrti.

Jelen ne nosi prsluk od kevlara

Bajden se posle osvrnuo na učestala masovna ubistva poslednjih nedelja.

- Moramo zaustaviti epidemiju oružanog nasilja. Kongres i Republikanska stranka moraju vratiti zakon iz 1994, kojim se zabranjuje prodaja ofanzivnog naoružanja i okvira za municiju velikog kapaciteta. Neophodne su detaljnije provere kupaca oružja. Nemojte mi samo reći da to nije moguće. Koje je opravdanje imati okvir sa sto metaka, zar mislite da jelen nosi prsluk od kevlara – upitao je Bajden.

Predsednik SAD ranije je najavio zabranu posedovanja takozvanog nepostojećeg oružja, napravljenog u kućnoj izradi i bez serijskog broja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading