MISTEROZNI NAPADI NA OSOBLJE PENTAGONA, BELE KUĆE, CIA! Svi imaju vrtoglavice, povraćaju i zuji im u ušima: DVE ZEMLJE VEĆ SE SUMNJIČE ZA UDAR

Autor: Republika

Svet

30.04.2021

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Stejt Department, Ministarstvo odbrane SAD i CIA uključili su se u istragu neobičnih napada na osoblje tih institucija koji liče na one izvedene na zaposlene u američkoj ambasadi u Havani na Kubi 2016. godine.

RepublikaFoto: Ilustracija Republika.rs,Tanjug/AP, Pixbay
Šefovi CIA i Pentagona, Vilijam Barns i Lojd Ostin, u ozbiljnim problemima 

Američki Stejt Department pokrenuo je istragu o nizu neobjašnjivih incidenata s kojim se suočavaju njihovi zaposleni na američkom tlu, a koji umnogome liče na događaje u američkoj ambasadi na Kubi od pre nekoliko godina kada je osoblje tog objekta imalo neobjašnjive, ali uporne simptome poput vrtoglavice, iscrpljenosti, mučnine, glavobolje i zujanja u ušima.

Funkcioneri Ministarstva obrane su o tome, saznaje CNN, obavestili članove Odbora za oružane snage u Senatu i Predstavničkom još početkom aprila, ali istraga nije dala rezultate.

Posebno je alarmantno što se jedan od takvih misterioznih napada dogodio i u novembru 2020. u blizini Bele kuće kada se jedan od zvaničnika Veća za nacionalnu sigurnost razboleo u blizini Elipse, velikog ovalnog travnjaka unutar zgrade Pentagona. Da stvar bude ozbiljnija jedan član osoblja rezidencije američkog predsednika je 2019. svedočio o sličnom napadu dok je šetao svog psa nedaleko od Vašingtona. 

- Oboleli su prijavili slične simptome koje su imali članovi osoblja CIA i Stejt Departmenta u inostranstvu, što je nazvano ''havanskim sindromom''. Reč je o skupu neobičnih simptoma koje je prvi puta zahvatilo diplomatsko i obaveštajno osoblje 2016. na Kubi - navodi američki dnevnik. 

Kako saznaje, obaveštajni i odbrambeni funkcioneri nerado javno govore o čudnim incidentima, a neki koji su bili pogođeni požalili su se da CIA u početku nije ozbiljno shvatila moguće napade na osoblje. Napadi su na kraju doveli do dramatičnog smanjenja broja zapolenih u predstraži u Havani pod administracijom Donalda Trampa. Osoblje u Rusiji i Kini prijavilo je slične neobjašnjive incidente. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Izazov i za Džoa Bajdena  

U Vašingtonu, inače, već dugo postoje glasine o sličnim incidentima unutar SAD, koji su pogodili diplomate i funckionere CIA, a kao po pravilu, pojedini od njih su već etiketirali Rusku Federaciju kao potencijalno odgovornu za incident. Međutim, kako napominje CNN, još ne postoje uverljivi dokazi za iznošenje takvog zaključka.

- Među osumnjičenima se nalazi i Kina - navodi CNN.  

Iako nije poznato šta bi moglo da uzrokuje neke od navedenih simptoma, jedno od istraživanja Stejt Departmenta pokazalo je da bi oni mogli da budu rezultat napada mikrotalasnom energijom. Osim toga, izveštaj Nacionalne akademije nauka pokazalo je da je "usmerena, impulsna radiofrekvencijska energija" najverovatniji uzrok neobičnog niza simptoma.

Iako je izveštaj pažljivo napisan kako ne bi preuveličao svoje nalaze, ponudio je neke od dosad najjasnijih javnih dokaza da bi incidenti mogli biti ciljani napadi. Inače, pojedini članovi osoblja institucija koje su navodno bile na udaru zadobili su, kako tvrde, ozbiljne povrede, pa je tako jednom čoveku dijagnostikovana ozbiljna trauma mozga. 

Podsetimo, pred kraj Trampove administracije, Pentagon je pokušao da rešavanje tog problema uzme u svoje ruke, smatrajući da CIA i Stejt Department ne čine dovoljno da ga reše. Kris Miler, koji je u to vreme bio ministar odbrane, za CNN je izjavio da su čelnici Pentagona uspostavili radnu grupu za praćenje izveštaja o takvim simptomima koji pogađaju osoblje Ministarstva odbrane u inostranstvu.  

- Izveštaj o tim simptomima počeli su da doživljavaju ozbiljno nakon razgovora s jednom žrtvom koja je imala bogato vojničko iskustvo. Kada mi je taj čovek sve objasnio u vojničkom stilu, shvatili su da je sve to stvarno. On je već bio u velikim borbama i znao je - ispričao je Miler za CNN.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kristofer Miler 

CIA je oformila radnu grupu u decembru 2020, a svoj interes proširila je pod novim direktorom Wilijamom Barnso, koji je tokom saslušanja uoči imenovanja obećao da će pregledati dokaze o navodnim napadima na osoblje CIA. Takođe, Stejt Department je imenovao visokog zvaničnika koji će voditi odeljenje za napade "sindroma Havane".

Ipak, smatra se da su potezi Ministarstva odbrane među najoštrijima, pa je sada to pitanje konačno stiglo i do Senata i Kongresa.  

- Ne postoji ništa što ministar odbrane shvata ozbiljnije od sigurnosti, zdravlja i dobrobiti našeg osoblja koje služi širom sveta u odbrani naših vrednosti i sloboda - rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading