MAKRON I JANŠA KROJE SUDBINU ZAPADNOM BALKANU: Sve će se odlučiti u Parizu

Autor: tanjug.rs, republika.rs

Svet

29.04.2021

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da će s premijerom Slovenije Janezom Janšom razgovarati u Parizu o prioritetima slovenačkog predsedavanja EU, bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, naročito na Zapadnom Balkanu i susedstvu EU.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Makron je to rekao uoči sastanka sa Janšom, a Janša je istakao da će glavni prioritet slovenačkog predsedavanja EU biti jačanje otpornosti EU na krize, kao što su pandemije i sajber napadi, kao i ubrzanje napora za proširenje EU na Zapadni Balkan.

Kako prenosi STA, Janša se danas sastao u Parizu sa Makronom kako bi razgovarali o predsedavanju Savetu EU, koje će Slovenija preuzeti u drugoj polovini 2021, a Francuska odmah potom, u prvoj polovini 2022. godine.


Francuski predsednik je istakao da će dve zemlje predsedavati ovom telu u vanrednim kolnostima, pošto se Evropa bori sa pandemijom korona virusa i pokušava da izbegne ekonomsku krizu i poručio da je zato potrebna koordinacija između dve zemlje.

- Zbog toga moramo da budemo savršeno koordinisani - rekao je Makron.

Makron je poručio da Evropa mora da ostane ujedinjena u borbi sa zdravstvenom krizom.

On je dodao da će vakcinacija omogućiti oprezan povratak u normalan život i pozvao na veća ulaganja u razvoj i proizvodnju vakcina, prenosi STA.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading