RUSI RASKRINKALI CIA! Otkriven ZLOĆUDNI VIRUS koji je napravila MOĆNA AMERIČKA AGENCIJA i to kada je počeo rat u Ukrajini

Autor: Republika

Svet

29.04.2021

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska sajberbezbednosna kompanija Kasperski otkrila je da Centralna obaveštajna agencija (CIA) stoji iza zloćudnog softvera napravljenog u vreme ukrajinskog rata, što je jedno od najređih otkrića te vrste u istoriji budući da se njime raskrinkavaju hakerske aktivnosti moćne agencije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Sajberbezbednosna kompanija Kasperski uspela je da raskrinka Centralno obaveštajnu agenciju (CIA), otkrivši na mreži zloćudni softver dizajniran upravo unutar moćne američke agencije, kako bi se preko njega špijunirale mnogobrojne operacije na globalnom nivou.

- Zloćudni softver je otkriven nakon što smo ga primili u februaru 2019. Sada je jasno odakle je potekao - rečeno je iz ruskog giganta Kasperski, iz kog nisu eksplicitno naveli šta je bila meta softvera iz CIA, ali se veruje kako su ruski bezbednosni sistemi. 

- Možemo reći kako sve ukazuje na to da je softver nastao 2014. - navedeno je iz sajber-giganta.

Reč je, podsetimo, o godini kada je počeo ukrajinski rat, za koji je Zapad optužio Rusku Federaciju, kada su odnosi Vašingtona i Moskve malte ne dostigli tačku pucanja.  

Kako je saopšteno, početna analiza softvera nije pokazala veze ni sa jednom prethodnom verzijom "virusa", ali je uočena sličnost kada je u pitanju "stil i tehnika viđena kod raznih softvera Lambert familije". Lambert je, inače, kodno ime koje Kasperski koristi kada prati hakerske operacije CIA, a reč je zapravo o softveru koji nosi virus "trojanac" i pomoću kog je moguće prisluškivati elektronske uređaje.  

Podseća se, takođe, da je pre četiri godine Vikiliks objavio niz dokumenata koji su obelodanili špijunske akcije američke Agencije. Van toga, dosad je samo tri puta identifikovan zloćudni softver potekao iz tog izvora, i to poslednjih nekoliko godina, tako da najnovije otkriće Kasperski doživljava kao vanserijski uspeh. 

Prvi put Kasperski je "zarazni" CIA softver otkrio u martu 2018, a on je bio usmeren na militante ISIS na Bliskom istoku. Drugi put se to dogodilo u novembru 2019, a treći u martu 2020. U toj operaciji ključnu ulogu je imala Kina kada je njena kompanija Qihoo 360 razotkrila 11 godina dugu akciju hakovanja koju je CIA usmerila na kineski civilni, vazdušni saobraćaj. 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading