OMILJENI GRAD SRBA IMA NAJVEĆE ŠANSE DA ORGANIZUJE SUSRET PUTINA I BAJDENA! Najmoćniji dvojac sastaće se u junu

Autor:

Svet

27.04.2021

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među evropskim gradovima, koji su se kandidovali da budu organizatori prvog samita dvojice najmoćnijih zvaničnika na svetu, našli su se Helsinki, Prag i Beč, međutim, jedan od njih ima najviše šansi za dobije priluku kakva se retko pruža.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden i Vladimir Putin 

Jurij Ušakov, savetnik za spoljnu politiku ruskog predsednika Vladimira Putina i dugogodišnji ambasador Rusije u Vašingtonu, izjavio je da bi sastanak šefa Kremlja i predsednika SAD Džoa Bajdena mogao da bude organizovan u junu.

Na tom samitu moglo bi da se započne rešavanje krize u Donbasu, regionu na istoku Ukrajine na kojem proruske snage ne priznaju vlast Kijeva, a koji je poslednjih nedelja izazvao velike napetosti između Moskve i Vašingtona, koji podržava ukrajinsku stranu.

Ušakov nije naveo tačan datum samita, ali je ruski list Komersant objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Bajden ponudio Putinu da se sastanu 15. i 16. u nekoj evropskoj zemlji. Bela kuća je ranije objavila da je Bajden sredinom ovog meseca razgovarao telefonom s Putinom i direktno mu preneo zabrinutost u vezi sa raspoređivanjem ruskih vojnih snaga na granici s Ukrajinom, a ponudio mu je i samit "u trećoj zemlji" na kojem bi se razgovaralo o nizu pitanja važnih za Ameriku i Rusiju.

Tada se odmah javilo troje kandidata da ugosti samit - Helsinki, Prag i Beč. Finska prestonica bila je, podsetimo, 2018. domaćin sastanka oči u oči između Putina i tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji je okončan neuspešno, pa čak nije izdato ni zajedničko saopštenje.

Što se tiče Praga, taj grad je već bio mesto veoma uspešnog susreta predsednika Rusije i SAD, i to Baraka Obame i Dmitrija Medvedeva 2010, kada su oni u češkoj prestonici najavili novu eru u odnosima dve zemlje potpisivanjem sporazuma START o smanjenju nuklearnog arsenala.

Međutim, odnosi Vašingtona i Moskve su otad postajali sve gori, a odnosi Češke i Rusije su ovog meseca zaoštreni nakon što je vlada u Pragu optužila ruske obaveštajce za eksplozije u skladištu oružja u selu Vrbjetice 2014.

RepublikaFoto: Tanjug
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc oduševljen je najavom iz SAD i Rusije

Tako je austrijska prestonica postala najizgledniji kandidat da ugosti samit Putina i Bajdena, a iz diplomatskih izvora u Beču je ruskim medijima poručeno da je "Austrija uvek na raspolaganju za pregovore na visokom nivou bilo koje vrste". Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kazao je nedavno da je njegova zemlja u kontaktu s obe strane u vezi sa sastankom.

- Ukoliko se Bajden i Putin sastanu u Beču, mi ćemo biti počastvovani - kazao je Kurc.

Veruje se da se, kako bi obezbedio Putinovu podršku za samit, Kurc u ponedeljak izjasnio protiv uvođenja nove runde sankcija Rusiji. On je u intervjuu švajcarskom listu Noje cirher cajtungu ocenio da su već uvedene sankcije protiv Rusije ispravne, ali da je važno da se insistira na dijalogu.

- Mir na našem kontinentu je moguć uvek samo sa Rusijom, a nikada protiv nje - naglasio je Kurc i dodao da je sada potrebna deeskalacija.

Neosnovane optužbe naškodile su odnosima Rusija-Češka

Neosnovane optužbe Češke da je Rusija bila navodno umešana u eksplozije u selu Vrbjetice 2014. ozbiljno su naškodile odnosima dveju zemalja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da je Kremlj primio k znanju izjavu Češkog predsednika Miloša Zemana, koji je priznao da u izveštajima kontraobaveštajne službe te zemlje nije bilo dokaza o prisustvu bilo kakvih ruskih obaveštajnih agenata u skladištu municije u tom selu.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading