RADIJE ĆU GLEDATI KAKO SE REĐAJU MRTVI NEGO DA OPET ZATVORIM ZEMLJU! Skandalozna izjava koja bi mogla da dođe glave Džonsonu

Autor: Republika

Svet

26.04.2021

15:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski list Dejli mejl žestoko je napao premijera Borisa Džonsona, tvrdeći da je u oktobru prošle godine izrekao skandaloznu rečenicu kako bi radije gledao da ljudi umiru nego da proglasi treći lokdaun, što je on negirao, ali mu je poznati tabloid već naneo mnogo štete.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kontroverzna izjava ozbiljno uzdrmala Borisa Džonsona, ali i čitavu zemlju 

Britanski list Dejli mejl razapeo je premijera te zemlje Borisa Džonsona zbog njegove navodne izjave da bi "radije gledao kako se gomilaju tela na hiljade mrtvih od korone, nego da državu ponovo stavi u lokdaun". 

Iako je zvanični London odmah demantovao da je čelnik vlade ikada izjavio tako nešto, naslovna strana štampanog izdanja Dejli mejla već mu je nanela ogromnu štetu, posebno jer se zna da se Džonson već mesecima unazad žustro borio protiv strogih epidemioloških mera

Zbog toga je i u drugim medijima još ranije trpeo žestoke kritike, kao i zbog lošeg početnog upravljanja pandemijom i navoda da je u renoviranje službene rezidencije skrckao na desetine hiljada funti. Postavljano mu je pitanje odakle mu taj novac. 

U najnovijem udaru na Džonsona Dejli mejl je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio kako je britanski premijer u oktobru nedugo nakon što je pristao na drugi opšti karantin, na sastanku u Dauning stritu rekao da "ne želi više je*eno zatvaranje i da bi radije da gleda kako se gomilaju na hiljade tela".

Ubrzo je i BBC dobio potvrdu da Džonson zaista jeste izgovorio taj komentar tokom jedne žestoke rasprave, ali da je rečenica navodno glasila "da bi tela mogla da se gomilaju".

 

 

Džnson je odmah negirao da je ikad izgovorio nešto slučno, što je u njegovo ime učinio i ministar odbrane Ben Volas.

- To nije istina i praktično su svi odbacili te navode. Premijer će svakako ostati usresređen na odgovor na pandemiju i neće se više baviti tim pitanjem - naglasio je Volas i dodao ironično da je takvih "neimenovanih izvora sve više". 

- Ušli smo u neku vrstu komičnog razdoblja sa svim tim tračevima. Znate - neimenovani izvori neimenovanih savetnika koji govore o neimenovanim događajima. Znate, ništa od toga nije ozbiljno - naglasio je Volas.  

Uprkos njegovim tvrdnjama, mnogi se slažu u oceni da će sporna rečenica, bilo da ju je Džonson zaista izrekao ili ne, svakako imati teške posledice po njega, pa i da bi čak mogla da ga košta dalje karijere na čelu ostrvske zemlje. 

- Ovo je za momentalnu ostavku i kraj karijere ako je rečenica istinita - napisala je na Tviteru Nataša Devon. 

Inače, Britanija ima peti najviši broj umrlih od KOVIDA-19 u svetu - 127.681, a Džonson je treći opšti karantin naredio u januaru iako neki kritičari tvrde da je to moglo biti izbegnuto da je ranije popustio pod pritiskom ministara koji su zahtevali strož drugi karantin. Premijerovi protivnici tvrde i kako je on presporo reagovao na širenje virusa, ugrozivši vladinu strategiju borbe protiv KOVIDA-19 odlažući mere zatvaranja u ključnim trenucima.

S druge strane, Džonson je odbacio pozive na istragu upravljanja pandemijom, a njegovi ministri kažu da su, iako nisu sve uradili kako je trebalo, donosili odluke pravovremeno zbog čega Britanija ima jedan od najboljih programa vakcinacije na svetu. 

 

         

 

    

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading