KORONA JE VLADALA PRE 25.000 GODINA I ZATO JE NEKO DANAS OTPORNIJI NA ZARAZU! Šokantno istraživanje iz Amerike

Autor: Republika

Svet

24.04.2021

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki naučnik Dejvid Enard sa Univerziteta u Arizoni tvrdi da je na 2.000 uzoraka DNK stanovnika istočne Azije utvrđeno da je narod na tim prostorima bio izložen koronavirusu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija 

Najnovije američko istraživanje sa Univerziteta u Arizoni u gradu Tusonu pokazalo je da je virus korona harao svetom još pre 25.000 godina i time uzrokovao da su pojedini narodi danas otporniji na njegovo dejstvo. 

Reč je, naime, o stanovništvu nastanjenom u delovima istočne Azije, odakle je uzeto oko 2.000 uzoraka i na osnovu analize te DNK zaključeno da su genetske promene kao odgovor na tu upornu epidemiju akumulirane tokom narednih 20.000 godina.

Istraživanje je sproveo evolutivni genetičar Dejvid Enard, koji je na virtuelnom godišnjem sastanku Američkog udruženja fizičkih antropologa istakao da nalaz otvara mogućnost da su neki Istočni Azijati danas nasledili biološke adaptacije na koronaviruse ili njima slične mikroorganizme. 

To otkriće, inače, otvara put za istraživanje kako geni povezani sa drevnim virusnim epidemijama mogu doprineti širenju bolesti, poput pandemije KOVID-19. Geni sa drevnom virusnom istorijom takođe mogu pružiti tragove istraživačima u potrazi za boljim antivirusnim lekovima.

Enardova grupa konsultovala je javno dostupnu DNK bazu podataka sa 2.504 osobe iz 26 etničkih populacija sa pet kontinenata, uključujući kineski Dai, vijetnamski Kinh i afrički narod Joruba. Tim se prvo fokusirao na 420 proteina za koje je poznato da stupaju u interakciju sa koronavirusima, uključujući 332 koji interaguju sa SARS-CoV-2 - virusom koji uzrokuje KOVID-19. Te interakcije mogu se kretati od jačanja imunoloških odgovora do olakšavanja virusu da otme ćeliju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Znatno povećana proizvodnja svih 420 proteina, znak prethodne izloženosti epidemijama sličnim koronavirusima, pojavila se samo kod Istočnih Azijata. 

- Analizom gena za koje je poznato da utiču na proizvodnju tih proteina utvrđeno je da su određene varijante postale češće pre oko 25.000 godina, pre nego što se učestalost smanjila pre oko 5.000 godina. Taj obrazac je u skladu sa prvobitno snažnim genetskim odgovorom na virus, čija je snaga vremenom jenjavala, bilo zbog toga što su se istočni Azijati prilagođavali virusu ili zbog toga što je virus gubio sposobnost izazivanja bolesti - objasnio je Enard.

Njegove kolege slažu se u oceni da je moguće da prilagođavanje DNK na epidemije koronavirusa tokom hiljada godina može doprineti smanjenju zaraze KOVID-19 i stope smrtnosti zabeleženih u istočnoazijskim državama, u poređenju sa evropskim zemljama i SAD.

Enardovi nalazi prate povezane dokaze da skup naslednih varijanti neandertalnih gena povećava rizik od razvoja teškog KOVID-19 kod nekih Južnih Azijata i Evropljana, dok drugi mogu pružiti određeni nivo zaštite.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading