AMERIKA PRIZNAJE GENOCID: Bajden spreman da ispuni obećanje, neće više da ćuti o MASAKRU!

Autor:

Svet

24.04.2021

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Džo Bajden danas planira da ispuni svoje predizborno obećanje i zvanično prizna da su zločini počinjeni nad Jeremenima za vreme Otomanske imperije pre više od sto godina genocid, rekao je jedan američki zvaničnik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden

Bajden je juče razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom uoči planirane objave koja će biti u obliku predsedničnog proglasa, kada će predsednik SAD upotrebiti izraz genocid da opiše ubistva i deportacije stotine hiljada Jermena pre više od 100 godina.

Američki predsednici su decenijama priznavali kao zločine nad Jermenima 1915. do 1917. ali su izbegavali da upotrebe izraz "genocid" da ne bi otuđili Tursku.

Masakr Jermena koji je za vreme Otomanskog carstva počinjen između 1915. i 1917. Jermenija smatra genocidom u kome je ubijeno 1,5 miliona ljudi. Ankara odbija upotrebu termina genocid navodeći da su žrtve rezultat građanskog rata i gladi, a ne sistematskog ubijanja, a takođe navodi da je broj poginulih Jermena mnogo manji. 

Američka i turska vlada, u odvojenim saopštenjima posle jučerašnjog razgovora Bajdena i Erdogana nisu pomenuli plan SAD da prizna masakr nad Jermenima kao genocid, prenosi Mondo.

Bela kuća je navela da je Bajden rekao Erdoganu da hoće da popravi donose dve zemlje i da nađe "efikasan način upravljanje nesporazumima". Oni su se takođe dogovorili da održe bilateralni sastanak na samitu NATO u Briselu u junu. 

Bajden je u predizbornoj kampanji obećao da će priznati masakr Jermena kao genocid navodeći da je "ćutanje jednako saučesništvu".

Bajden je želeo da razgovara sa Erdoganom pre zvaničnog priznavanja, rekli su neimenovani zvaničnici.

Jučerašnji razgovor dvojice vođa bio je prvi otkad je Bajden preuzeo dužnost pre tri meseca.

Genocid nad Jermenima priznaje više od 20 zemalja i brojni istoričari ali ga žustro osporava Turska.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading