I FRANCUSKA NAPUŠTA EU? Čovek koji je vodio pregovore za Bregzit uputio DRAMATIČNO UPOZORENJE Makronu

Autor:

Svet

19.04.2021

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iskusni francuski diplomata Mišel Barnije poručio je da bi Francuska mogla da bude sledeća zemlja koja će napustiti Uniju ako se ne izvuku lekcije iz Bregzita.

RepublikaFoto: Ilustracija: Republika.rs, Tanjug/AP, Pixabay
Emanuel Makron na teškom zadatku 

Nekadašnji šef francuske diplomatije i doskorašnji pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije upozorio je predsednika Francuske Emanuela Makrona da bi ta zemlja mogla da bude sledeća koja će napustiti Uniju, nakon Britanije, ukoliko ne posluša nezadovoljstvo naroda Briselom i izvuče lekcije iz britanskog primera.

- Mogli bismo i mi (Francuzi) da izvučemo neke lekcije iz Bregzita. Za Ujedinjeno Kraljevstvo je sada već isuviše kasno, ali za nas nije - kazao je Barnije.

On je na konferenciji o Bregzitu i budućnosti EU, koja je održana u mestu Le Tuke na severu Francuske podsetio da je 52 odsto Britanaca glasalo za izlazak njihove zemlje iz evropskog bloka.

- Moramo da se zapitamo: zašto ta brojka od 52 odsto na referendumu? Protiv Brisela, protiv EU, glasalo je 52 odsto građana (Velike Britanije), toliko da su na kraju stvarno i istupili iz Unije. Mi ovde u Francuskoj, u severnim i istočnim regionim možemo da nađemo građane koji žele da napuste EU. Oni kažu da EU nije odgovorila na legitimne potrebe građana, tu postoji društveni nemir i bes, neko bi rekao, zato što nema zaštite spoljnih granica, neki kažu da prilivi imigranata utiču na nas - rekao je Barnije i dodao da "Evropu često kritikuju zbog birokratije".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Francuski političar Mišel Barnije vodio je pregovore o Bregzitu 

Barnije je time direktno reagovao na izjavu Makronovog ministra za evropske poslove i bliskog saveznika francuskog predsednika, koji insistira da je Bregzit pokazao jedinstvo EU.

Makrona, inače, naredne godine očekuju predsednički izbori na kojima će on pokušati da osvoji drugi mandat, a njegova protivnica sa prethodnih izbora Marin le Pen, predsednica evroskeptične desničarske stranke Nacionalno okupljanje, po treći put će pokušati da stane na čelo Francuske, ovog puta sa većim šansama nego 2017.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Marin Le Pen biće ozbiljan izazov Makronu 2022.  

Prema poslednjim anketama vidi se porast podrške Le Penovoj, koja prema tim projekcijama u prvom krugu može da računa na 25 do 27 odsto podrške, a za Makrona bi, u zavisnosti od istraživanja, glasalo od 24 do 28 birača. Tek u drugom krugu Makron bi, zahvaljujući očekivanoj podršci drugih kandidata, mogao da računa na pobedu sa 54 odsto glasova u odnosu na 46 odsto za Le Penovu, ali bi te brojke mogle da se promene do sledeće godine.

Okupljaju se anti-EU snage

Britanski mediji podsećaju da je širom EU primetan porast evroskepticizma i da se od anti-EU snaga u Francuskoj, Španiji i Italiji traži formiranje nove političke stranke u stilu Bregzita. U januaru su aktivisti koji se protive Briselu razgovarali o izradi zajedničkog manifesta i napuštanju projekta EU jednom za svagda.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milutin

27.05.2021 12:44

EU je u stanju propadanja i bilo ni blupo da francuska propadne zbog nemačke.osim eu treba rasformirati G7 nato savet bezbednosti i ostaviti samo ujedinjene nacije.potrebno je graditi prijateljske veze sa rusijom.