NAMERNO ĆE ZARAŽAVATI LJUDE KORONOM! Oni koji su preležali KOVID-19 ključni su u rešavanju JEDNE STVARI

Autor: Republika

Svet

19.04.2021

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski naučnici pokrenuli su drugi stadijum projekta "Human Challenge" koji podrazumeva namerno zaražavanje pacijenata koronavirusom i to onih koji su već pobedili taj virus.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Britanski naučnici odlučili su da počnu namerno da zaražavaju ljude koronavirusom i to one koji su prethodnih meseci preležali KOVID-19, objavili su članovi zdravstvenog, savetničkog tima premijera Ujedinjenog Kraljevstva Borisa Džonsona. 

U pitanju je drugi deo projekta po imenu "Human Challenge" (ljudski izazov), koji podrazumeva testiranja kako bi se ispitala jedna veoma važna stvar - reakcija imunološkog sistema ranije inficiranih pacijenata i ustanovilo da li će se oni ponovo zaraziti.

Podsetimo, u februaru je Britanija postala prva država u svetu koja je dala zeleno svetlo za sprovođenje takozvanog "Human Challengea", u sklopu kog se dobrovoljci namerno izlažu KOVIDU-19 da bi se unapredilo istraživanje bolesti uzrokovane koronavirusom.

Sada, međutim, naučnici smatraju da je efikasnije izložiti bivše pacijente koronavirusu nego njime namerno inficirati osobe koje ga nisu prebolele.

- Podaci koje ćemo dobiti ovim istraživanjem omogućiće nam razvoj kvalitetnijih vakcina i efikasnijih načina lečenja bolesti. Pomoći će nam da saznamo i da li su ljudi zaštićeni nakon što su preboleli KOVID-19 i ako jesu, koliko dugo - pojasnila je imunološkinja Helen Mekšejn, čelnica istraživanja Univerzitetu Oksford. 

Rojters je dodao da naučnici već decenijama sprovode slična ispitivanja na ljudima kako bi saznali više o bolestima poput malarije, gripa, tifusa i kolere kako bi razvili poboljšane vakcine i medikamente. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading