IZ RUSIJE STIŽE JESTIVA VAKCINA PROTIV KORONE! Naučnici oduševljeni: Imaće ukus jednog poznatog proizvoda od MLEKA

Autor: Republika

Svet

17.04.2021

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Institut za eksperimentalnu medicinu (IEM) iz Sankt Peterburga najavio je da će najkasnije za godinu dana na tržištu da bude dostupan jedinstven proizvod koji će se boriti protiv koronavirusa, a istovremeno biti lako primenljiv.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Ruska Federacija uskoro će na tržište izbaciti vakcinu protiv koronavirusa koja će se unositi oralno, a koja će, ni manje ni više, imati i veoma prijatan ukus jedne čuvene poslastice. 

To je obelodanio direktor Instituta za eksperimentalnu medicinu (IEM) iz Sankt Peterburga Aleksandar Dmitrijev, otkrivši da ta institucija planira da u narednih godinu dana završi pretklinička ispitivanja prve jestive vakcine na svetu. Kako je istakao, ona će imati ukus kao poznati ruski mlečni proizvod - "rjaženka".

- Prema proceni stručnjaka, za završetak pretkliničkih i kliničkih ispitivanja potrebno je nešto više od dva miliona evra i trenutno tražimo mogućnosti za vanbudžetsko finansiranje - rekao je Dmitrijev, a prenosi Sputnjik, i dodao da se očekuje da će pretkliničke studije biti završene do kraja 2021. ili početkom 2022. godine.

Kako je objasnio autor ideje o vakcini u obliku fermentisanog mlečnog proizvoda, šef odeljenja za molekularnu mikrobiologiju i laboratorije za molekularnu genetiku patogenih mikroorganizama IEM Aleksandar Suvorov, posebnost leka nije samo u jednostavnom načinu njegove primene.

- I vakcine u obliku injekcije i mukozalne vakcine izazivaju imunološki odgovor. Na ćelijskom nivou počinju da se razvijaju "lovci" na patogene bakterije i viruse, a na humoralnom nivou se formiraju antitela. Istovremeno, primenom mukozalne vakcine, formira se druga klasa antitela u poređenju sa reakcijom na vakcinu putem injekcije, kada se stvaraju imunoglobulini A (IgA) - pojasnio je taj naučnik.

RepublikaFoto: printscreen/youtebe.com
Rjaženka je čuveni mlečni proizvod u Rusiji 

Prema njegovim rečima, Institut za eksperimentalnu medicinu ima veliko iskustvo u razvoju vakcina na bazi probiotika - živih bakterija, uz pomoć kojih se prave fermentisani mlečni proizvodi. Dakle, u sastavu IEM već postoje slične vakcine protiv gripa, pneumokoka i streptokoka.

Podsetimo, ranije je potpredsednik Ruske akademije nauka (RAN), akademik Vladimir Čehonin, najavio pretkliničke studije neobične vakcine protiv KOVIDA-19 u obliku jogurta.

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading