TURSKA I GRČKA U RATU?! Grčki ministar zapretio Erdoganu, a onda ga je dočekao brutalan odgovor: UDARILI STE NA JEDNU SILU

Autor: Republika

Svet

16.04.2021

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dedias otputovao je u Ankaru kako bi pokušao da reši spor sa Turskom u vezi sa teritorijalnim pretenzijama obe zemlje u Mediteranu, ali su sastanak obeležile žestoke uvrede.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan i Nikos Dedias u klinču 

Grčka i Turska se nalaze na pragu ozbiljnog sukoba nakon što ni odlazak ministra spoljnih poslova vlade u Atini Nikosa Dendiasa u Ankaru nije urodio plodom da se dve evropske države pomire posle ozbiljnog prošlogodišnjeg teritorijalnog spora u Mediteranu

Naime, dogodilo se upravo suprotno, zemlje su dodatno zaoštrile odnose budući da je Dendias, kog su u turskom glavnom gradu dočekali predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan i šef diplomatije Mevlut Čavušoglu, zapretio Turskoj sankcijama "ukoliko ne prestane s provokacijama u teritorijalnim vodama oko Grčke".

- Došli ste ovde i pretite jednoj sili, pokušavate da optužite Tursku, kako biste poslali poruku svojoj zemlji. Za mene je to neprihvatljivo - odbrusio je Čavušoglu grčkom ministru.

Ipak, Dendias se tu nije zaustavio, pa je, pozivajući se na međunarodni zakon, jasno stavio do znanja turskoj strani da je prošle godine grubo narušila teritorijalni integritet Grčke kada je počela sa istraživanjem podmorja u Mediteranu radi crpljenja nafte. 

Grčka pozicija je jasna, a Turska je ta koja je prekršila međunarodni zakon i pomorski zakon u Egejskom moru i na istočnom Mediteranu - bio je jasan Dendias, ali je Čavušoglu ipak odbacio te optužbe i prebacio zvaničnoj Atini da koristi migrante kako bi naštetila njegovoj zemlji.

- Sve ih vraćate nazad u Egejsko more i nije vas briga kako će završiti - poručio je šef turske diplomatije i dodao da međusobne optužbe dve zemlje mogu da traju unedogled.  

- Ako želite da nastavite ove svađe i tenzije, možete, ali i mi ćemo nastaviti isto - istakao je Čavušoglu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sve prštalo između Dendiasa i Čavušoglua

Inače, to je bio prvi susret predstavnika dve države nakon što su prošle godine umalo zaratile nakon susreta njihovih brodova u Mediteranskom moru. Na početku sastanka atmosfera je bila više nego srdačna, ali onda je grčki ministar saopštio ono zbog čega je došao, što je razljutilo Turke. 

Dve zemlje su, podsetimo, članice NATO i sarađuju u sklopu tog saveza, pa je Grčka čak u nekom trenutku nudila zvaničnoj Ankari pomoć kada je u pitanju priključenje Evropskoj uniji (EU), međutim, ulog u morima oko dve zemlje je previsok, pa nijedna ne žele da popuste u svojim tvrdnjama. 

Grčku dodatno iritira i činjenica da Turska ne prestaje da joj preti na pasivno agresivan način slanjem aviona koji redovno nadleću jug te zemlje.  

Sasatanak je, ipak, završen tvrdnjama da će ibe zemlje raditi na mirnom rešavanju spora. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading