GEJ AFERA TRESE AUSTRIJSKU VLADU?! Kurc slao poljupce sekretaru u ministarstvu finansija, procurila SKANDALOZNA PREPISKA

Autor: Republika

Svet

15.04.2021

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mediji su došli u posed prepiske austrijskog kancelara Sebastijana Kurca sa sekretarom u ministarstvu finansija Tomasom Šmidom, što je podiglo na noge čitavu zemlju, ali i pokrenulo istragu o sumnjivim Šmidovim poslovanjima i uspehu u vladajućoj stranci.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sebastijan Kurc

Nova afera nad aferama drma austrijsku vladu, na čijem čelu je kancelar Sebastijan Kurc, nakon što su u medije procurile poruke koje je on razmenjivao sa sekretarom u ministarstvu finansija svoje zemlje Tomasom Šmidom, a što je podstaklo brojne spekulacije o njihovom međusobnom odnosu. 

Sve se dogodilo nakon što je 2019. svetom odjeknula afera "ibica", u koju je direktno bio umešan tadašnji potpredsednik vlade u Beču Hans Kristijan Štrahe, a kojom je obelodanjeno kako je on umešan u brojne malverzacije i korupciju, zbog čega je vlada ubrzo pala. Tada su istražitelji nastavili da ispituju i ostale članove Štraheove Slobodarske partije Austrije (FPO), ali i Narodne stranke Austrije (OVP), Sebastijana Kurca, među kojima se našao i Šmid. 

Šmidu je zaplenjen mobilni telefon, a iako je on ranije uspeo da vrati aparat na fabrička podešavanja kako bi prikrio tragove, forenzirari su ipak uspeli da dođu do poruka. Među 80 osoba iz vrha države sa kojima je razmenjivao najrazličitije sadržaje našao se i Sebastijan Kurc, koji je u jednom momentu Šmidu obećavao da od njega može da traži šta god poželi. 

- Dobićeš sve što poželiš - napisao je Kurc u jednom trenutku, a zatim Šmidu poslao tri emodžija poljubaca u obliku srca.

Na to je dobio još srdačniji odgovor. 

- Volim svog kancelara - istakao je Šmid. 

Austrijski list "Der Standard", koji je došao u posed 187 stranica sa prepiskama, poruke je nazvao ‘’homoerotskom komunikacijom emodžijima’’, a javnost se zabavlja i grotesknim snimkama u kojima su "romantični" akteri Kurc i Šmid.

 

 

U njima dominiraju gifovi sa gej-seksualnim aluzijama, pa i montaže Kurcovog i Šmidovog lika na glavama glavnih aktera čuvenog holivudskog ostvarenja "Planina Broukbek". 

On je, podsetimo, ekranizacija iskrene, strastvene ljubavi između dvojice muškaraca. 

 

 

To je razbesnelo Sebastijana Kurca, koji je istakao da je spreman da pred tužilaštvom svedoči o svemu za šta se dovodi u vezu, naglasivši da je sramota to što je dozvoljeno da u javnost procure poruke koje su smatrane dokaznim materijalom u istrazi od koje zavisi čitava država. 

- Spreman sam da govorim jer je dodopustivo da se ove stvari događaju - naveo je Kurc za Fajnenšel tajms govoreći o najnovijoj aferi "Kazino" u koju je lično umešan njegov blizak saradnik Šmid. 

Osim toga, Kurcu se na teret stavlja i to što nije reagovao kada je 2019, pored zaplene telefona kod Šmida pronađen i kokain. Uprkos svim tim činjenicama, on je čak napredovao u partiji, a omogućeno mu je da dođe i na čelo najvećeg austrijskog holdinga OBAG, u čijem se vlasništvu nalaze neke od najvećih kompanija u toj zemlji, poput  A1 i OMV. U pitanju je budžet od čak 28 milijardi evra, kojima, kako stvari stoje, raspolaže lično Šmid. 

- Moćni birokrata izglasao je zakon pred očima svog pasivnog ministra (prim. aut. ministar finansija Austrije) i imenovao poslušni nadzorni odbor koji ga zatim imenuje u odbor. Ovo je politička korupcija najvišeg reda - pišu austrijski mediji i navode kako Šmidova godišnja plata iz džepa poreskih obveznika iznosi između 400 i 600.000 evra. 

 

U sklopu čitave afere pre nekoliko dana je tužilaštvo za korupciju (WKStA) saslušalo i aktuelnog ministra finansija Gernota Blumela. I sa njim je Šmid razmenjivao lascivne poruke, ali uglavnom one koje se tiču angažmana Šmida u u holdingu OBAG.

- Upravo je osnovana kompanija "Schmid AG" - napisao je Blumel nakon što mu je Šmid saopštio da je spasao OBAG, čime se aludira da je taj holding u stvari Šmidov. 

Međutim, OBAG nije jedina eksplozija koju je izazvalo objavljivanje poruka između Kurca, Šmida i Blumela. Uoči Uskrsa njih trojica su podigli na noge sve sveštenike nakon što su objavljene poruke u kojima se dogovaraju kako će ukinuti povlastice na porez koje uživa Crkva. ‘

- S punim gasom - reči su s kojima je ideju finansijskih čelnika o tom pitanju blagoslovio kancelar Kurc.

Podsetimo, Kurc je u vanbračnoj zajednici sa Suzan Tir i nikad nije dovođen u vezi sa bilo kakvim aluzijama da je homoseksualnog opredeljenja. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading