MERKELOVA PRESEKLA: POSLE PRVE DOZE ASTRAZENEKE, PRIMAĆE SE DRUGA VAKCINA! Evo za koju su se Nemci odlučili

Autor: Republika

Svet

14.04.2021

07:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saradnici nemačke kancelarke Angele Merkel saopštili su da će stanovnici najmoćnije zemlje Evropske unije, koji su mlađi od 60 godina, a koji su primili prvu dozu vakcine astrazeneka, posle nje primiti revakcinu nekog drugog proizvođača.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel 

Nemački građani mlađi od 60 godina, vakcinisani protiv KOVIDA-19 prvom dozom vakcine britansko-švedskog proizvođača "Astrazeneke", u drugoj dozi dobiće cepivo nekog drugog proizvođača.

To su objavili saradnici kancelarke Angele Merkel, navodeći kako će druga doza najverovatnije biti vakcina fajzer ili moderna. U vezi sa tim pitanjem složile su se sve regionalne i savezna vlada Nemačke. 

Inače, ta moćna članica EU je još 30. marta odlučila da ograničiti upotrebu cepiva astrazeneka za osobe mlađe od 60 godina zbog retkih slučajeva tromboze uočenih u Evropi. Naime, ljudi iz te starosne grupe pokazali su se osetljivijim na trombozu, koju, inače, izaziva i sam koronavirus, a nakon vakcine su se prvi simptomi pojavljivali između 4. i 16. dana nakon vakcinacije. 

- To rešenje nudi dobru zaštitu - rekao je predsedavajući bavarski ministar zdravlja Klaus Holetšek i naveo kako će se u Nemačkoj primenjivati preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da se druga doza vakcine primi dvanaest nedelja nakon početne doze astrazeneke. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Astrazenekom je dosad samo u Britaniji vakcinisano više od 19 miliona ljudi 

Inače, od 2. aprila zabeležena su 42 slučaja cerebralne venske tromboze nakon primanja astrazeneke. U 35 slučajeva to su bile žene između 20 i 63 godine, a osam osoba je umrlo. S druge strane, prema podacima Ministarstvu zdravlja, oko 2,2 miliona građana mlađih od 60 godina primilo je prvu dozu vakcine koju je britansko-švedska kompanija razvila sa Univerzitetom Oksford. 

Putem Nemačke će najverovatnije krenuti i Francuska koja je odlučila da drugu dozu astrazeneke zameni cepivom na bazi RNA.

Podsetimo, Evropska agencija za lekove (EMA) utvrdila je moguću povezanostvakcine i ugrušaka, ali naglašavaju da su dobrobiti cepiva veće od rizika. Zanimljivo je i da astrazenekina vakcina još nije odobrena u SAD. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading