NAVALJNI UMIRE?! Očajni apel supruge Putinovog kritičara: SMRŠAO JE, SADA VEĆ JEDVA GOVORI

Autor: Republika

Svet

14.04.2021

07:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Julija Navaljna, supruga ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, objavila je da je stanje njenog muža u zatvoru sve teže i da je zbog štrajka glađu izgubio 16 kilograma.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksej Navaljni je u zatvoru duže od mesec dabna

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni (44), jedan od najvećih suparnika ruskog predsednika Vladimira Putina, krajem marta je počeo štrajk glađu u zatvoru zbog čega je mnogo smršao i sve teže govori, pa se strahuje da mu zbog toga život visi o koncu. 

Dramatični apel objavila je njegova supruga Julija Navaljna nakon što ga je posetila u zatvoru, otkrivši i da su njenom mužu zbog akutnih bolova u leđima otkazale ruke i noge. Podsetimo, on je zato i stupio u štrajk, tvrdeći da uprava zatvora ne želi da mu leči problem s kičmom. 

- I dalje je veseo i optimističan. Ali govori s poteškoćama i ponekad poklopi telefon i nasloni se na sto da bi se odmorio. Izgubio je jako puno kilograma, sada ih ima oko 76 na 190 centimetara visine - napisala je Julija, što znači da je kilaža opozicionara pala za 16 kilograma otkad je prošlog meseca stigao u zatvor u gradu smeštenom na oko 100 kilometara istočno od Moskve. 

- I dalje ne dopuštaju lekaru da ga pregleda - dodala je njegova supruga, dok zatvorska uprava tvrdi kako mu je ponudila lečenje, ali da je on to odbio.

Zapadne države tvrde da je Navaljni nepravedno pritvoren i da treba da bude na slobodi. On se, podsetimo, u Rusiju vratio u januaru nakon što se u Nemačkoj oporavljao od trovanja nervnim agentom. U februaru je pritvoren na dve i po godine zbog kršenja uslovne kazne, što je on proglasio politički motivisanom presudom. Rusija pak tvrdi da još čeka dokaze da je on otrovan na njenoj teritoriji. 

Inače, Navaljni je ranije ovog meseca prebačen u zatvorsku kliniku zbog visoke temperature i kašlja. Ruska zatvorska služba u utorak je objavila da je odbor lekara procenio da je njegovo zdravlje bilo zadovoljavajuće, pa je 9. aprila vraćen iz klinike u glavni deo zatvora.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading