Nemačka pozdravlja presudu Ratku Mladiću! Dodik: On je heroj!

Autor: Tanjug

Svet

22.11.2017

13:28 >> 15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka vlada je danas pozdravila presudu Ratku Mladiću kojom je on osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocd i zločine protiv čovečnosti.

Foto: pixabay.com
Nemačka vlada pozdravlja presudu kao važan doprinos procesuiranju strašnih zločina počinjenih na tlu bivše Jugoslavije 90-tih godina

- Nemačka vlada pozdravlja presudu kao važan doprinos procesuiranju strašnih zločina počinjenih na tlu bivše Jugoslavije 90-tih godina - rekla je portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova Marija Adelbar na redovnoj konferenciji za novinare.

BBC: Mladić je bosanski krvnik

Bi-Bi-Si u svom izveštaju navodi da je Mladić proglašen krivim za genocid zbog nekih od najgorih zlodela u ratu u Bosni 1990-ih, a opisuje ga kao "bosanskog krvnika" koji je "vodio brutalnu kampanju tokom rata u Bosni i koji je osuđen na doživotni zatvor zbog predvođenja trupa u najgorim zločinima u posleratnoj Evropi".

Navodi i da je Mladić bio "svirep u težnjama ka onom što je smatrao sudbinom srpskog naroda, videći rad kao mogućnost da se osveti za pet vekova okupacije muslimanskih Turaka", a dodaje da je kao begunac uživao otvorenu podršku i zaštitu tadašnjeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića.

Dodik: General Mladić je istinski heroj i patriota

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je za srpski narod general Mladić je istinski heroj i patriota i da presuda Haškog suda generalu Ratku Mladiću, u uslovima nejednakog tretmana i selektivne pravde ovog tribunala, ne predstavlja iznenađenje.

Predsednik Srpske je rekao da presuda generalu Mladiću nije presuda srpskom narodu, te da u Republici Srpskoj niko ne veruje da je general kriv.

On je istakao da je odnos Haškog suda prema Srbima nepravedan, da je struka u Hagu potpuno poražena i da je Hag onemogućio pomirenje u BiH.

Dodik je rekao da će istorija jednog dana potvrditi da je Haški tribunal osnovan isključivo da sudi Srbima i sa namerom da ih satanizuje.

- Moramo se okupiti oko naših vrednosti, oko naše Republike Srpske, a general ostaje legenda srpskog naroda. Treba da se okupimo i oko njegove porodice, da im pomognemo u ovim trenucima i da zajedno prebrodimo ovo teško vreme - naglasio je Dodik.

Izetbegović: Mladić je kukavica

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je povodom presude generalu Ratku Mladiću izrazio nadu da će ona doneti otrežnjenje i dodao da je uveren da se, kako je rekao, tiha većina bosanskih Srba ne poistovećuje sa Ratkom Mladićem i da ne opravdava njegova dela.

U svom obraćanju Izetbegović je ponovio još jednom sve tačke optužnice po kojima je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora istakavš da to čini namerno kako bi se, kako je rekao, sa tim suočili.

- Sudija je rekao da će Mladić u celom svetu ostati upamćen kao zločinac. Izražavam duboko saučešće žrtvama udruženog zločinačkog poduhvata u kojima je Mladić bio izvršilac - rekao je Izetbegović i dodao:

- Takav teret se neće moći u budućnosti nositi. Prošlost je iza nas i na nju se treba pozivati samo ako će uticati na bolju budućnost. Mladić je zločinac i kukavica, jer samo kukavice ubijaju i napadaju zatočene žene, decu i civile.

Izetbegović je, prenosi portal Klix, izrazio nadu i da će presuda doneti otrežnjenje, te istakao da je "prihvatanje istine jedini put i način da budućnost u ovoj zemlji bude bolja od prošlosti".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading