EU JE SPORA I NEEFIKASNA! Sebastijan Kurc opleo po Uniji, pa presekao: OD PUTINA KUPUJEM MILION DOZA SPUTNJIKA V

Autor: Republika

Svet

11.04.2021

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je da su pregovori njegove zemlje sa Moskvom u vezi sa nabavkom vakcina protiv koronavirusa završeni i da će milion doza tog cepiva Austriji dati turbo pogon u borbi protiv opake bolesti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Sebastijan Kurc

Austrija bi lako mogla da uz Mađarsku i Slovačku postane još jedna članica Evropske unije (EU) koja neće čekati odluku Evropske agencije za lekove (EMA) kada je u pitanju provera efikanosti i bezbednosti ruske vakcine Sputnjik V, već će to cepivo nabaviti za svoje građane nevezano za odluke donete u Briselu. 

To je postalo jasno već nakon objave austrijskog kancelara Sebastijana Kurca da su sa delegacijom ruskog predsednika Vladimira Putina završeni pregovori na osnovi kojih postoji mogućnost da će Austrija već narednih dana postati bogatija za milion doza vakcina i to iz Ruske Federacije. 

- Sputnjk V će nam dati turbo pogon u sprovođenju naše strategije vakcinacije protiv KOVIDA-19. Sada imamo mogućnost da tu vakcinu koristimo i u našoj zemlji - saopštio je Kurc i dodao kako su informacije da je Sputnjik V efikasan 91 odsto, kao i da ne pokazuje nikakve neželjene efekte, više nego značajni za građane njegove zemlje. 

Inače, u Austriji koja ima skoro devet miliona stanovnika registrovano je oko 570.000 slučajeva zaraze opakim virusom, dok je više od 9.600 osoba preminula od početka pandemije.  

Kurc je, inače, napomenuo i da će od Evropske unije (EU) u narednom periodu tražiti odgovore o tome kako je dozvolila da bude toliko spora i neefikasna kada je u pitanju nabavka vakcina za građane evropskog bloka. Takođe, on je obećao Austrijancima da će do kraja isterati bitku započeu zbog neravnopravne raspodele cepiva unutar Unije, po kojoj su bogatije i uticajnije članice profitirale, a one poput Hrvatske, žestoko oštećene. 

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Sputnjik V na tlu EU zasad koriste samo Mađarska i Slovačka 

Inače, kako primećuje ruski dnevnik RT, Evropska agencija za lekove odugovlači izdavanje potvrde Sputnjiku V koja bi omogućila široku upotrebu te vakcine na tlu Evrope, iako je rusa strana Agenciji obezbedila svu zahtevanu papirologiju još početkom godine.  

Podsetimo, EU je dala zeleno svetlo svojim članicama da same mogu da donesu odluku o upotrebi bilo koje vakcine na svojoj teritoriji, pa čak i one koje EMA nije odobrila, ali uz obavezu da će same i snositi odgovornost za tu odluku. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading