Srbija šalje darove Rusiji: VLADIMIR PUTIN DOBIJA POSEBAN POKLON OD SRBA!

Autor: Republika.rs

Svet

10.04.2021

21:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na šezdesetu godišnjicu Gagarinovog istorijskog leta u svemir "Pošte Srbije" puštaju u opticaj posebne kolekcionarske marke sa portretima ruskih kosmonauta, a primerci sa serijskim brojem jedan će biti poklonjeni predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Posebno izdanje markica sa likovima Jurija Gagarina, Germana Titova i Valentine Terješkove biće pušteno u opticaj 12. aprila.

Ideju o izdavanju takvih maraka podržao je šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

Gagarinov let u svemir je otvorio novu stranicu istraživanja kosmosa, a za samo dva dana slavimo 60 godišnjicu tog velikog događaja.

Mladi pilot sovjetskog ratnog vazduhoplovstva je postao prvi kosmonaut u istoriji, kada je u letelici Vostok-1 napravio jednu orbitu oko zemlje u trajanju od 108 minuta.

Nakon leta Gagarin je postao međunarodna zvezda. Putovao je širom sveta, a dodeljena su mu mnoga priznanja i medalje, uključujući i počasno zvanje Heroja Sovjetskog Saveza - najviše odlikovanje u toj zemlji.

Gagarin je tragično izgubio život 27. marta 1968. godine, tokom leta mlaznim avionom MiG-15 UTI.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading