PREDSEDNIKA NIGERIJE PITAO ZAŠTO NOSI SPAVAĆICU?! Princ Filip je gafovima zasmejavao svet, ali pojedine državnike i uvredio

Autor: Republika

Svet

09.04.2021

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preminuli vojvoda od Edinburga bio je poznat po britkom jeziku i nizu gafova koje je pravio širom sveta i zbog kojih je, ne tako retko, bio kritikovan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Predsednik Nigerije Olusegun Obasandžo bio je predmet grube šale princa Filipa  

Britanski princ Filip, suprug kraljice Elizabete II koji je danas preminuo u 99. godini, bio je poznat širom sveta po mnogobrojnim gafovima kojima je znao da nasmeje, ali i uvredi pojedince, poput onog kada je u vreme državne posete Nigeriji 2003. predsedniku te zemlje Olusegunu Obasandžou rekao kako izgleda kao da nosi spavaćicu, budući da se ovaj pojavio u tradicionalnoj nošnji u vidu haljine.

- Izgledate kao da ste se spremili za spavanje - rekao je tada princ Filip obraćajući se nigerijskom državniku, nakon čega je na kratko nastao muk, a onda su članovi delegacija obe zemlje nekako promenili temu. 

Osim toga, princ Filip je jednom prilikom, govoreći o svojoj ćerki Ani koja veoma voli konje, rekao: "Ukoliko ne prdi ili ne jede seno, ona nije zainteresovana", aludirajući tako na ćerkin izbor muškaraca. 

Takođe, kada je 2002. posetio Aboridžinski kulturni park u Australiji, pitao je jednog biznismena-domoroca: "Da li i dalje bacate koplja jedni na druge?". Vilijam Brim mu je na to mrtav-hladan odgovorio: "Ne, ne radimo to više", međutim, pojedini australijski mediji zamerili su princu na tako grubom ophođenju prema pripadniku manjinske, domorodačke kulture.  

Znao je, međutim, da udari i na Evropljane, pa je tako tokom boravka Nemačkoj 2002, kada je posetio ambasadu Britanije u Berlinu, rekao: "Ovo je bačen prostor".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Princ Filip bio je ljubimac žena 

Kada se 2007. sastao sa škotskom liderkom torijevaca Anabel Goldi, svidela mu se njena kravata.

- Imate li gaće od tog materijala - odvalio je princ, što je veoma zbunilo Goldijevu. 

Inače, preminuli vojvoda od Edinburga se nije libio ni da opsuje u javnosti, pa je tako ostao zabeležen momenat kada se slikao sa članovima Kluba Kraljevskih vazduhoplovnih snaga, što je poprilično potrajalo.

- Ajde više, je.eno slikaj - viknuo je princ na opšte iznenađenje svih. 

Sličnu reakciju izazvao je kada je učeniku Endruu Adamsu, tada 13-godišnjaku, rekao: "Previše si ti debeo da bi bio astronaut", dok je Hani Džekson (25), radnici jednog gradskog preduzeća, koja je nosila haljinu na rajferšlus, poručio: "Uhapsili bi me kada bih raskopčao taj rajferšlus".

Ipak, jedna od najkomentarisanijih odvala, koja je pretila da izazove i diplomatski skandal, bila je ona kada je 1986. posetio britanske studente u Kini i poručio im: "Ako ovde još malo ostanete, imaćete kose oči".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading