(VIDEO) TRESE SE ARKTIK OD PUTINOVOG PROJEKTILA SUDNJEG DANA! Testirano najmoćnije oružje današnjice, u trenu u pepeo pretvara grad veličine Njujorka

Autor: Republika

Svet

08.04.2021

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je zeleno svetlo za testiranje "superoružja" za koje se verovalo da će biti spremno za upotrebu tek za nekoliko godina, a koje nosi nuklearnu bombu 133 puta jaču od one bačene na Hirošimu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP,Youtube/Telekanal Zvezda, Minoboronы Rossii
Vladimir Putin naredio testiranja Posejdona 2M39 

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je zeleno svetlo za testiranje najmoćnijeg projektila današnjice - nuklearnog torpeda "Posejdon 2M39", koji zapad naziva oružjem sudnjeg dana jer se kreće pod vodom, nevidljivo je za radare, nema ljudsku posadu, pogonjeno je nuklearnim reaktorom i ima domet do 10.000 kilometara. 

Američki CNN dao je opsežnu analizu tog oružja iskazavši zabrinutost zbog testiranja koje je došlo mnogo pre nego što je Zapad očekivao, a koje se sprovodi na Arktiku u sklopu masovnih vojnih vežbi oružanih snaga Ruske Federacije.

Militarizacija najhladnije tačke na Zemlji, koju sprovodi Rusija, dodatno zabrinjava Ameriku i njene saveznike, budući da Putina optužuju da u arktičkom pojasu pokušava da iskoristi i druge prednosti, poput pristupa naftnim rezervama, iako, kako tvrde, na tu teritoriju pravo polažu i druge zemlje.

"Posejdon 2M39" izgleda kao mala podmornica, a može da bude iskorišćen protiv kopnenin vojnih baza i pomorskih stanica.   

- U pitanju je jedno od najopasnijih oružja koje se trenutno razvija i jedno koje je najteže razumeti - napisao je još 2019. Ejč Aj Sjuton za magazin Forbs, ne sluteći da će samo dve godine kasnije "Posejdon 2M39" već biti na korak od upotrebe.

Takođe, u jednoj od ranijih analiza rečeno je kako je "Putinov ubica" dizajniran tako da razara i obalske gradove i to sa nuklearnim bojevim glavama od dva megatona, što znači 133 puta snažnijim od bombe bačene na Hirošimu. Veruje se kako bi od samo od jednog projektila koji nosi "Posejdon" grad veličine Njujorka nestao u trenu.      

 

 

Očekuje se da će "Posejdona" nositi dva plovila - projekat 09852 podmornica Belgorod klase Oskar i projekat 09851 Kabarovsk podmornica. Očekuje se da će oružje moći da se lansira daljinski, ali i da bude "navijeno" tako da čeka u vodi koliko god je neophodno do samog lansiranja. 

Prema spekulacijama, Rusi su za prva testiranja "Posejdona" koristili plovilo "Zvezdočka", koje ima i karakteristike ledolomca.    

 

 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading