STVOREN PAKT ZA RAZBIJANJE EVROPSKE UNIJE! Trojica moćnika najavila evropski preporod i zapretila Briselu

Autor: Republika

Svet

04.04.2021

07:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljski i Mađarski premijer, Mateuš Moravijecki i Viktor Orban, formirali su sa nekadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Italije Mateom Salvinijem savez, najavivši duboke promene u samim temeljima EU, kao i evropski preporod.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Moravijecki, Orban i Salvini udaraju na temelje EU 

Premijeri Poljske i Mađarske i bivši ministar unutrašnjih poslova Italije, Mateuš Moravijecki, Viktor Orban i Mateo Salvini, inicirali su formiranje političkog udruženja u cilju "evropskog preporoda“, što mnogi analitičari vide kao ozbiljan udarac na aktuelne temelje Evropske unije (EU) i najavu promena od kojih Brisel strepi otkad su poslednjih godina u pojedinim državama članica evropske porodice ojačale desno orijentisane, konzervativne struje. 

Upravo u skladu sa tim su trojica političkih moćnika na sastanku u Budimpešti dogovorila da rade na formiranju panevropskog desničarskog političkog udruženja. Prema rečima Salvinija, čelnika italijanske stranke "Liga", cilj inicijative je "stvaranje osnove za alternativu levim snagama, koje dovode u pitanje temelje na kojima je formirana Evropska unija".

Mađarski premijer je podržao ideju Salvinija, a premijer Poljske je istakao da mu se dopada ideja o "evropskom preporodu".

Kako prenosi Sputnjik, profesor na Ruskom državnom humanitarnom Univerzitetu (RGGU) Vadim Truhačev kaže da je razumljivo zašto se formira savez Poljske, Mađarske i Italije. On pojašnjava da su u pitanju tri konzervativne zemlje, koje ne podržavaju trenutne takozvane napredne evropske vrednosti.

- Nezadovoljstvo politikom Evropske unije je prelilo čašu kod trojice političara i na ovoj osnovi oni, naravno, pokušavaju da formiraju svoju uniju. Druga stvar je što su Orban, Moravijecki i Salvini veoma različiti političari. Na primer, teško da se Orban može smatrati evroskeptikom. Za razliku od Poljske, u  Mađarskoj zastave Evropske unije nisu demonstrativno uklonjene sa administrativnih zgrada - podsetio je Truhačev.

Kada je reč o poljskoj partiji "Pravo i pravda" (prim aut. kojoj pripada Moravijecki) i italijanskoj "Ligi", ekspert navodi da one imaju previše različite stavove prema Rusiji. Naime, Salvini više puta govorio o prijateljstvu sa Rusijom, dok je za Moravijeckog Rusija egzistencijalni neprijatelj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mnogo je izazova za EU 

- Orban je s vremena na vreme menjao svoj odnos prema Rusiji, ali možemo reći da je on neutralan. Prema tome, ako se ova unija formira, ona će biti krhka, a povodom niza temeljnih pitanja, posebno odnosa sa Rusijom, postojaće potpuno različita gledišta - ističe Truhačev i dodaje da je moguće da se ovoj koaliciji pridruže stranke koje su članovi frakcije Evropskog parlamenta "Identičnost i demokratija".

Urednik časopisa "Poljska misao" Adam Smeh smatra da je formiranje saveza tri zemlje više deklaracija nego nešto što ima praktičnu primenu, budući da u kontekstu čitave EU, mišljenje svih ostalih zemalja će uvek nadmašiti argumente ove tri države.

- Ova ideološka deklaracija se, naravno, sastoji od mnogih aspekata i nosi veliko emocionalno opterećenje. Bez obzira na to šta trenutno mislimo o samoj Evropskoj uniji, ako govorimo o vrednostima koje leže u njenoj osnovi, njenoj ideji o ujedinjenju Evrope, znamo da su osnivači Unije imali na umu takozvane tradicionalne evropske vrednosti čije su osnove, pre svega, hrišćanske tradicije, individualna sloboda, značaj porodice kao temelja društvenih organizacija. Trenutno se Evropska unija ideološki veoma udaljila od ovih evropskih tradicija - naglašava Smeh i podseća da se položaj EU nakon što je Bajden postao predsednik Sjedinjenih Država definitivno pogoršao ako se EU doživljava kao nezavisni subjekat.

- Kao rezultat nedavnih izjava i akcija američke strane, svedoci smo porasta tenzija u istočnom pravcu. Stoga, postoji šansa da će agresivno ponašanje SAD sabotirati ovu inicijativu - smatra ekspert i naglašava da tome treba dodati i činjenicu da je Poljska ionako oduvek pod veoma velikim uticajem Amerike, te da i to u značajnoj meri može uticati na novoformirani savez.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading