Politiko: Amerika stavila vojsku u Evropi u maksimalnu borbenu pripravnost zbog Rusije

Autor:

Svet

02.04.2021

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska komanda Oružanih snaga SAD (EUKOM) stavila je vojsku u maksimalnu borbenu pripravnost zbog premeštanja ruskih trupa, piše portal Politiko.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U članku se navodi da je tome doprinelo nekoliko događaja koji su se odigrali ove sedmice. Reč je o eskalaciji sukoba na istoku Ukrajine, jačanje vojne moći Rusije duž granice, kao i izranjanje tri ruske nuklearne podmornice na Arktiku, prenosi Sputnjik.

- To je nova demonstracija moći u arktičkom regionu. Američke Oružane snage tek treba da dostignu taj nivo - konstatuje autor članka.

Predstavnik EUKOM-a Vedi Snajder je odbila da detaljno govori o nivoima borbene gotovosti trupa, pozivajući se na zahteve operativne bezbednosti. Istovremeno je dodala da Evropska komanda Oružanih snaga SAD u Evropi "veoma pažljivo prati situaciju".

Rusija poslednjih godina ukazuje na neviđenu aktivnost NATO-a u blizini svojih granica. Ranije su u Crnom moru održane vojne vežbe "Morski štit 21" (Sea Shield 21) pod rukovodstvom Rumunije. Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da je jačanje prisustva NATO-a u regionu "jasan signal" Moskvi. Oružane snage Ukrajine takođe su organizovale vojne vežbe u blizini Krima, tokom kojih su upotrebile i višecevne bacače raketa "Smerč".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading