ASTRAZENEKU MENJAJU PUTINOVOM VAKCINOM! Evo zašto su Merkelova i Makron zvali ruskog predsednika

Autor: Republika

Svet

31.03.2021

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarali su s ruskim liderom Vladimirom Putinom putem video-konferencije, a jedna od glavnih tema bila je mogućnost proizvodnje Sputnjika V na tlu Evropske unije (EU) nakon što je zvanični Berlin doneo odluku o prestanku primene astrazeneke kod ljudi starijih od 60 godina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin razgovarao je s Merkelovom i Makronom o vakcini Sputnjik V

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarali su putem video-poziva s ruskim liderom Vladimirom Putinom zatraživši od njega pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa, budući da je zvanični Berlin odustao od upotrebe vakcine britansko-švedskog proizvođača astrazeneke za građane starije od 60 godina. 

Naime, dve najmoćnije evropske zemlje, Nemačka i Francuska, izrazile su spremnost da od Rusije otkupe prava za proizvodnju vakcine Sputnjik V, prvo cepivo koje je razvila Ruska Federacija i koje je Evropska unija (EU) žestoko kritikovala na početku njegovog nastanka. 

Merkelova je istakla kako je u njenoj zemlji zavladalo nepoverenje prema astrazeneki, ali britanski zvaničnici i dalje tvrde kako je stav zemalja članica Unije prema toj vakcini isključivo određen trenutno zategnutim odnosima na relaciji London-Brisel. Oni su, takođe, dodali kako potez Angele Merkel i Emanuela Makrona, da u pomoć pozovu Putina, samo predstavlja dobitnu kombinaciju za ruskog predsednika koji će "najviše profitirati od pandemije KOVIDA-19". 

- Astrazeneka je apsolutno bezbedna vakcina i to je potvrdilo na milione naših građana koji su je primili i sa kojima je sve u redu. Njom smo sačuvali mnogo života - naglasio je britanski ministar lokalne samouprave Robert Dženrik, naglasivši da nijedna studija nije pokazala da astrazeneka može da se poveže sa nastankom krvnih ugrušaka.   

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Sputnjik V

Istovremeno, italijanski premijer Mario Dragi je zajedno sa suprugom primio astrazeneku želevši da pokaže svojim sunarodnicima da je ona apsolutno bezbedna. 

Saradnici Merkelove i Makrona objasnili su da su se čelnici Nemačke i Francuske čuli sa Putinom baš iz tog razloga, ali i činjenice da sa kompanijom "Astrazeneka" Evropska unija ima veoma komplikovan odnos otkad je ta farmaceutska kuća priznala da neće moći da ispoštuje ugovor sa Briselom o nabavci cepiva. 

Inače, Evropska agencija za lekove (EMA) je početkom marta krenula u analizu "Sputnjika V", a dosad već više od 55 zemalja sveta aktivno koristi tu vakcinu.   

Troje lidera su, osim o vakcinama, tokom video-konferencije razgovarali i o drugim svetskim gorućim pitanjijma poput nuklearnog spora sa Iranom i sukobima u istočnoj Ukrajini, Libiji i Siriji.  

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading