Ko je bio Petr Kelner? Milijarder koga su Šolakovi mediji optuživali da želi da uništi SBB

Autor:

Svet

29.03.2021

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petr Kelner koji je nastradao u nesreći na Aljasci kada se njegov helikopter Airbus AS350 B3 srušio pod za sada nerazjanjnenim okolnostima bio je 88 najbogatiji čovek na svetu svrstan u "Forbsovoj" lisiti milijardera.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Petr Kelner

Do tada vlasnik PPF investicionog fonda "teškog" 35 milijardi evra, 2018. godine posto je i vlasnik "Telenora" u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj i Bugarskoj.

Njegovo lično bogatstvo je procenjeno na 15,9 milijarde dolara. A centrala firme se nalazi u Amsterdamu od 1995. godine, a Kelner je bio predsednik borda direktora od 1998. do 2007. godine.

Kelner je svoju karijeru započeo davne 1989. godine kao svršeni student Visoke ekonomske škole u Pragu. Prvi posao mu je bio u čuvenom "Barandov" kompleksu filmskih studija u Pragu, koji su i najveći u Evropi. Čak se, kako pišu mediji, okušao i u glumačkom poslu.

Prvi privatizacioni fond osnovao je 1991. Tako je PPF sredinom devedesetih učestvovao u privatizaciji i između ostalog, kupio kontrolni udeo u češkoj osiguravajućoj kompaniji "Česká pojišťovna (ČP)", i tako postao vlasnik "kontrolnog paketa", što je firmi donelo dugoročnu profitabilnost.

U Srbiji je poslovao i preko osiguranja "Đenerali", do 2014. a pre toga je PPF potpisao ugovor sa "ASsicurazioni Generali" i napravio zajedničku kompaniju koja je radila u Srbiji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Ukrajini, Sloveniji, Hrvatskoj, Belorusiji i Kazahstanu.

Veliki ljubitelj aviona

Kelner u svom vlasništvu ima i avion Boing 737-700, što je, kako je rekao u jednom od retkih intervjua, bio njegov san.

- To je bio moj san, a istovremeno je i praktično. Velika je razlika kad letite 12 sati, miožete da odspavate, kao i da se u avionu istuširate i odete osveženi na sastanak. To je stvar komfora, vremena, ali i brzine. Provodim više vremena u avionu nego većina ljudi u automobilu. Naravno da mogu da živim bez ovog aviona, ali ga imam jer mi pomaže u poslu - rekao je 2012. za "Mlada fronta dnes".

Optužen da je umešan u "gušenje" medija u Srbiji 

Kelner je od strane medija pod kontrolom tajkuna Dragana Šolaka optužen da je preko Telenora pokušavao da uguši medije u Srbiji, što je njegova grupacija PPF odbacila i označila kao klevete. 

Naime, početkom godine Telekom je sklopio ugovor sa Telenorom da im iznajmljuje optičku infrastrukturu, zbog čega se Šolakova Junajted grupa čak žalila međunarodnim organizacijama, tvrdeći da se time SBB sprečava da dođe do šire publike.

Sa druge strane, i Telekom i Telenor negirali su navode da je cilj njihove saradnje uništavanje drugog kablovskog operatera na tržištu, navodeći da se ovim „pospešuje konkurencija“.

Optužbe i u Sloveniji

U Sloveniji su novinarska udruženja optužila Kelnera za zaveru sa premijerom Janezom Janšom protiv novinara POP TV, najvećeg kritičara Janše, a koji je kupio Petr Kelner.

Ne samo u Češkoj i Srbiji, Kelner je i u Sloveniji označen kao neko ko guši slobodu medija nakon što je preuzeo najgledaniju televiziju sa nacionalnom frekvencijom Pop TV, koju premijer Janez Janša naziva najjačom opozicionom strankom.

Na 88. mestu na Forbsovoj listi sa 15 milijardi dolara imovine, proglašen je za najtajanstvenijeg od svih čeških tajkuna. Bogatstvo je počeo da stiče 1991. u vreme "divljeg istoka" kada su se delile besplatne akcije za koje većina Čeha odraslih u socijalizmu nije razumela da će doneti ogromno bogatstvo.

Koristeći veze sa premijerom Vaslavom Klausom, otkupio je brojne kompanije među kojima i Češku poštu i Osiguravajući zavod.

Otac četvoro dece

Kelner je nekad govorio da i pored velikih obaveza i manjka vremena koji ima, trudi se da sa svojom decom kojih ima četvoro provodi što više vremena. Te je i često naglašavao da je ponosan što mu deca nemaju manire bogatih s obzirom koliko bogatsvo imaju na raspolaganju.

- Pokušavam da budem sa decom što je više moguće. Moj sin vidi da letim privatnim avionom, ali on takođe vidi da njegov otac provodi s njim više vremena nego roditelji njegovih drugara iz razreda. I ja vidim da moja deca nemaju manire bogatih, i da su dobra - objasnio je tada milijarder.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading