Američki stručnjak: Loše procenjivanje situacije dovodi do činjenice da SAD sada, uprkos materijalno najmoćnijoj vojsci, nisu spremne za ozbiljne vojne sukobe

Autor: Alo, Republika

Svet

26.03.2021

06:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki stručnjak Rafael Orduhanijan imenovao je glavni i jedini razlog zašto su Sjedinjene Države tokom poslednjih pola veka izgubile tri velika rata: u Vijetnamu, Iraku i Avganistanu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Stručnjak je u komentaru za FAN objasnio da Amerika nije bila spremna za savremene izazove.

Časopis „Nešnal rivju“ objavio je članak o razlozima poraza Sjedinjenih Država u tri rata. Novinari su američki poraz opisali sa tri faktora: slaba vojna strategija, postupcima političara i raspoloženju javnosti. Kako napominju autori, Vašington je u ratove ušao pod izmišljenim izgovorom, što je dovelo do poraza.

Prema Rafaelu Orduhanijanu, razloga je mnogo više od onih koje su novinari naveli. Štaviše, jedan razlog sledi iz drugog: nesposobnost političkog establišmenta objašnjava izbor pogrešne strategije i precenjivanje snaga.

Vojni porazi koje je Amerika pretrpela nastali su zbog činjenice da Sjedinjene Države nisu bile spremne za izazove sa kojima se suočavaju krajem 20. i početkom 21. veka – ovo je promena bipolarnog sveta u unipolarni, a sada na multipolarni. Loše procenjivanje situacije dovodi do činjenice da Amerika sada, uprkos materijalno najmoćnijoj vojsci, nije spremna za ozbiljne vojne sukobe – smatra on.

Stručnjak je skrenuo pažnju na to da Sjedinjene Države nastoje da uključe sve svoje saveznike u vojnu konfrontaciju. To nije samo zbog potrebe za konsolidacijom, već i zbog nesposobnosti Amerike da deluje sama.

Ordukhanijan je naglasio da su SAD zaglibljene u Iraku i Avganistanu, gube konfrontaciju sa Rusijom, Kinezi, doduše, već imaju veću flotu i bolju opremu od Amerikanaca. Štaviše, Amerika nije u stanju da porekne bilo kakav sukob sa Iranom i počinje grozničavo trzati nakon bilo kakvog pomena Severne Koreje.

Amerikanac je imenovao dva faktora koji omogućavaju Sjedinjenim Državama da ostanu na površini: kontrola informacionog prostora i finansije. Ako se izbace ova dva faktora, onda će Sjedinjene Države postati regionalna zemlja.

Ekonomski, Amerika je već bankrotirala u poređenju sa Kinom, a i u pogledu oružja. Rusija ima nove vrste oružja. Prema Amerikancima, trebaće nam 15-20 godina da nas sustignu. Ostaju samo finansije i informacije. Otuda i finansijske sankcije, manipulacije informacionim prostorom, pritisak na njihove saveznike u ovoj oblasti – dodao je ekspert.

Sagovornik FAN-a naglasio je da Rusija treba da smanji jaz u informacionom prostoru i napusti dolarsku zonu. Ovo će otrezniti Sjedinjene Države, a zatim će se uspostaviti punopravni i sveobuhvatni dijalog između zemalja.

Međutim, Ordukhanijan sumnja da će se to dogoditi pod trenutnom upravom Džoa Bajdena. On je siguran da neuspesi Amerikance ništa nisu naučili.

Možemo očekivati još jednu vojnu avanturu. A, to može biti ispunjeno podelom u Sjedinjenim Državama. U njenoj pozadini kubanska raketna kriza činiće nam se kao cveće. I to je zastrašujuće. Bajden i njegova administracija verovatno neće kontrolisati bilo šta u svojoj zemlji – zaključio je ekspert.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading