(VIDEO) Bajden: Planiram da se kandidujem na predsedničkim izborima 2024. godine

Autor: Republika

Svet

25.03.2021

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džozef Bajeden najavio je da će se kandidovati na predsedničkim izborima 2024. godine iako je preuzimanjem dužnosti 20. januara postao najstariji inaugurisani predsednik SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džozef Bajden

On je odgovarajući na pitanja novinara, u formi konferencije za medije prvi put otkako je preuzeo funkciju, rekao da bi to učinio u timu sa potpredsednicom Kamalom Haris.

- Moj odgovor je da. Planiram da se kandidujem za reizbor. To je moje očekivanje - rekao je Bajden na konferenciji za medije u Beloj kući.

Bajden je najveći deo izlaganja posvetio daljim planovima za vakcinaciju protiv kovida 19, problemima sa migrantima na američko-meksičkoj granici, a zapretio je da će Severna Koreja dobiti odgovor za svoje balističke rakete.

Američki predsednik poručio je da će se posvetiti rešavanju preostalih problema kada okolnosti to budu dopustile.

- Na dugoročne probleme poput imigracije i kontrole naoružanja usredsrediću se nakon Kovida - rekao je Bajden u odgovoru na jedno od postavljenih pitanja. Predstavio je novi cilj- da do 100. dana njegove administracije bude podeljeno 200 miliona doza vakcina protiv kovida 19.


- Znam da je to ambiciozno. Dva puta više od našeg prvobitnog cilja, ali nijedna druga zemlja na svetu nije prišla čak ni blizu onome što radimo. Verujem da to možemo - rekao je predsednik SAD.

Prema njegovim rečima, biće potrebno da republikanci odluče da li su za saradnju ili za dalje podele u zemlji, prenosi Glas Amerike.

Ukazao je i da, iz godine u godinu, sve veći broj migranata stiže do američke granice granica.

- Vlada pokušava da obnovi imigraconi sistem kako da bi se uspešno nosila sa brojem migranata. Veliki broj njih vraćamo preko granice. Deo porodica nije vraćen preko granice jer Meksiko ne želi da ih prihvati. Pregovaramo o tom sa meksičkim vlastima - rekao je Bajden.

 

On je istakao je da je kineskom predsedniku Si Đinpingu jasno ukazao da Sjedinjene Države ne žele sukobe - i da insistiraju da Kina poštuje međunarodna pravila pravedne konkurencije i trgovine.

- Sa Đinpingom sam proveo sate dok sam bio deo administracije bivšeg predsednika Obame. Ubeđen sam da je kineski lider smatrao da demokratija nema budućnost - rekao je Bajden - koji je kineskog predsednika uporedio sa ruskim šefom države Vladimirom Putinom.

- Misli da je autokratija talas budućnosti - dok demokratija ne može da funkcioniše u sve složenijem svetu. U njemu demokratije nema ni u tragovima, ali je veoma bistar čovek - rekao je tokom konferencije održane u predsedničkoj rezidenciji.

Iako je američki predsednik obnovio dnevne brifinge svog sekretara za štampu i odgovarao na pitanja u drugim formatima, on je prvi predsednik u četiri decenije čiji je prvi mandat odmakao tako daleko, a da nije održao formalnu sesiju za pitanja i odgovora pred predstavnicima medija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading