PUTIN ZAGRMEO, BOSNA NE SME U NATO! Evo koliko zaista Rusija ima uticaja na Sarajevo i kakvu ulogu Srebrenica ima u tim odnosima

Autor: Republika

Svet

25.03.2021

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin oštro je reagovao na aktuelno približavanje NATO i Bosne i Hercegovine, tvrdeći da je to pokazatelj neprijateljske politike Alijanske prema Moskvi, dok analitičari otkrivaju kakve sve interese Ruska Federacija ima na teritoriji bivše jugoslovenske republike.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin 

Ruski predsednik Vladimir Putin žestoko je reagovao na najnovije približavanje Bosne i Hercegovine NATO, poručivši nedavno da će biti prinuđen da reaguje u slučaju da zvanično Sarajevo donese odluku da se  priključi tom vojnom savezu napravljenom, kako je istakao šef Kremlja, samo da bi se konfrontirao sa Ruskom Federacijom.

Iako je iz Bosne i Hercegovine saopšteno da saradnja sa Alijanskom ne znači i da će se ona priključiti tom savezu, rasprava se rasplamsala do neslućenih razmera, pa je juče i ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov još jednom ponovio stav svoje zemlje.

Približavanje BiH i NATO je neprijateljski korak za Rusiju - poručio je jasno ruski diplomata, a zatim podvukao da bi svaka zemlja trebalo da bude svesna da kada ulazi u organizaciju poput NATO, osim pozitivnih efekata, postoje i obaveze, a one nisu baš tako jednostavne.

- Zbog toga Rusija mora da brani svoje interese - zaključio je Kalabuhov. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg 

Kao primarni interes Rusije u BiH, Kalabuhov je istakao da se građani sami opredeljuju o unutrašnjim i spoljnim političkim prioritetima. Međutim, analitičari ističu da je problematika mnogo šira i komplikovanija, te da Rusija, suštinski i nije toliko zainteresovana za Bosnu i Hercegovinu koliko je za Republiku Srpsku. 

- Jedno od najvažnijih pitanja za Rusku Federaciju jeste njena odluka da u Ujedinjenim Nacijama blokira rezoluciju o Srebrenici, dokument koji sponzoriše Britanija. Time se apsolutno fokusirala na Republiku Srpsku, ne dozvoljavajući da se događaji iz Srebrenice proglase genocidom - istakao je Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za Bliski istok i balkanske studije (IFIMES).  

Osim toga, dodaje Bećirović, Rusija ulaže veoma veliki novac u BiH, čemu svedoči i podatak da je tokom 2018. i 2019. najveći broj investicija u tu zemlju dolazilo upravo iz Moskve.

- Ipak, te investicije su veoma specifične. One se isključivo svode na energetski sektor. Tako je največi ruski projekat u Bosni rafinerija u Brodu, gradu u Republici Srpskoj - podsetio je Bećirović.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Milorad Dodik blizak je s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 

Takođe, potpredsednik Američko-evropske Alijanse Reuf Bajrović, istakao je kako su investicije dobre za Rusiju jer osnažuju i njen politički uticaj u određenoj zemlji.

- Takođe, one su izvor novca za tajkune bliske Vladimiru Putinu, budući da su upravo oni vodeće ličnosti najvećeg broja investicija u BiH - objasnio je Bajrović.      

Prema njegovim rečima, Rusija ima veliki uticaj na Balkanu, posebno u Srbiji, koja je jedina država na tom prostoru koja uz BiH nije pristupila NATO. 

- Cilj ovakvog ponašanja je ili zasutaviti širenje Alijanse kako se ona ne bi približavala granicama Rusije ili sprečavanje zemlje da postane članica Evropske unije. Čini se da poslednjih 10 godina Moskva održava ovakvo stanje u Bosni jer je poznato da ukoliko neka zemlja nema stabilne granice ona ni ne može ni da uđe NATO. Tako je bilo i sa Ukrajinom. Čini se da Putinu zato odgovara i stanje sa Republikom Srpskom jer je ona napravljena kao jedna vrsta balkanske Južne Osetije - objasnio je još Bajrović. 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading