AMERIČKI SUPER LOVAC F-35 UPUCAO SAM SEBE! Bizaran incident u Arizoni (VIDEO)

Autor:

Svet

24.03.2021

19:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki super lovac F-35b teško je oštećen kada se u donjem postroju eksplodirala municija iz topa 20 mm. Nesreća koja se dogodila u Arizoni ranije ovog meseca, nije povredila pilota aviona, koji je uspeo da avion bezbedno vrati u bazu.

RepublikaFoto: Staff Sgt. Chris Thornbury/U.S. Air Force via AP

Militari.com je prvi izvestio o incidentu, koji se dogodio 12. marta 2021. godine, tokom noćne letačke obuke iz bliske vazdušne podrške. Marinci nisu identifikovali jedinicu kojoj je dodeljen F-35B, samo da je smeštena na aerodromu u Jumi. U ovoj bazi se nalaze elementi 3. krila morskih aviona, uključujući više eskadrila opremljenih F-35B, kao i druge letelice.

- Nesreća nije rezultirala povredom osoblja, a trenutno se vodi istraga o incidentu - rekao je za Militari.com kapetan marinske trupe Endru Vud, portparol službe. Ipak, Pomorski bezbednosni centar, koji takođe bavi takvim pitanjima za marince, kategorizovao je nesreću kao nesreću klase A.

Klasa A je najteži nivo na skali nesreća američke vojske, koji pokriva incidente u vazduhu i na zemlji. Za vazduhoplovne nezgode, nezgode klase A definišu se kao nezgode koje rezultiraju najmanje 2,5 miliona američkih dolara na imovinskoj šteti ili ukupnom gubitku letelice ili jednoj ili više osoba koje su ubijene ili trajno onesposobljene.

Specifičnosti kako se dogodila ova posebna nesreća nisu jasne. F-35B, kao i F-35C, mogu da nose samo automatske topove tipa GAU-22 / A Gatling od 25 mm u donjem postroju, poznatom kao GPU-9 / A, dok F-35A ima ovo oružje instaliran interno. Prva ispitivanja vatrenog oružja pod direktnom vatrom održana su 2016. godine. Uprkos zabrinutosti u vezi sa tačnošću oružja u prošlosti, od tada je odobreno barem za neki nivo operativne upotrebe, posebno u opremi za marine F-35B povlačenje američkih snaga iz Somalije između decembra 2020. i januara 2021.

Militari.com je izvestio da je određeni tip metka koji je eksplodirao ispod F-35B u ovom incidentu bio tip PGU-32 / B SAPHEI-T. Ovo znači polu-oklopni pikserski visokoeksplozivni zapaljivi trag. Kada pravilno funkcioniše, udar na metu pokreće zapaljivač sa malim zakašnjenjem u nosu projektila PGU-32 / B, koji zatim pokreće zapaljivi element i mali eksplozivni naboj unutar svog glavnog tela. Nastala detonacija zatim takođe širi malu količinu cirkonijuma, jedinjenja koje se spontano zapali u kontaktu sa vazduhom i sagoreva na vrlo visokoj temperaturi, uzrokujući dodatnu štetu.

General Dinamics Ordnance and Tactical Sistems (GD-OTS), koji, između ostalih izvođača, izrađuje municiju PGU-32 / B, na svojoj veb stranici kaže da ova municija ima „inherentnu funkciju odlaganja za poboljšanu efikasnost terminala“ i „poboljšanu osetljivost na pašu“. To znači da je osigurač u ovim hicima dizajniran da projektilima da vreme da prodru kroz određenu količinu oklopa ili druge „barijere“ pre detoniranja, radi maksimalnog efekta, dok su sami osigurači konstruisani na takav način da osiguraju da isključuju se čak i kada samo pogledaju metu, umesto da je direktno pogodiju.

Iako ne znamo, rana detonacija projektila sigurno bi mogla ukazati na neku vrstu kvara sa osiguračem. Naravno, istraga bi mogla otkriti i druge tačke neuspeha koje su dovele do ove nesreće. Trenutno nije jasno da li je metak koji je eksplodirao u ovom incidentu čak i namerno ispaljen ili je možda došlo do nekih širih kvara naoružanja.

Slučajno pražnjenje avionskih topova sigurno nije neuobičajno. U novembru 2020. godine, 30-milimetarski top M230 na helikopteru britanske vojske AH-64D Apač eksplodirao je tokom održavanja tla zbog kvara na doletnom oružju. Srećom, dotični krug je bio praktični tip sa inertnim projektilom. Svi rezultati istrage o tom incidentu tek treba da budu javno obelodanjeni.

2018. godine, belgijski top M-M61 Vulkan 20 mm borbenog aviona F-16AM Viper ispalio je niz metaka tokom očiglednog pregleda. To oružje je napunjeno eksplozivnom municijom, a u incidentu je uništen još jedan F-16AM, a trećina oštećena, kao i povređeno dvoje pripadnika zemaljske posade.

Iako tačan obim štete na F-35B koji je uključen u ovu nedavnu nesreću ostaje da se vidi, možda će postojati neka vrsta srebrne obloge ovog događaja koja bi mogla da pruži korisne informacije o sposobnosti mlaznjaka da izdrži borbena oštećenja. Kao što je već napomenuto, mlaz se mogao vratiti u bazu nakon što je metak eksplodirao.

Bez obzira na sve, na sreću eksplozija nije povredila pilota ili bilo koga drugog.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading