Siromašne zemlje ostale bez vakcina! Ursula fon der Lajen: Veliki je pritisak!

Autor:

Svet

21.03.2021

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija trenutno ne može donirati vakcine protiv koronavirusa siromašnijim zemljama, rekla je u nedelju predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ursula fon der Lajen

"Popriličan je pritisak na zemlje članice da nabave vakcinu za sebe", rekla je Ursula fon der Lajen za Funke Media Group.

Šefica EK naglasila je finansijsku potporu Unije inicijativi Kovaks i naporima Svetske zdravstvene organizacije da se siromašnijim zemljama osigura pristup vakcinama. 

"Evropska unija je u ovu inicijativu uložila 2,2 milijarde evra. Kovaks je već isporučio 30 miliona doza u 52 zemlje", rekla je ona.

Mehanizam koji omogućuje bloku da ravnopravno deli vakcine s drugim zemljama neće započeti "dok ne budemo imali bolju proizvodnu situaciju u EU", navela je šefica Komisije. 

Ursla fon der Lajen je glasno zagovarala osiguranje vakcine ljudima širom sveta još na proleće 2020. godine. Ali većina doza isporučuje se bogatim zemljama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading