(FOTO) MASOVNI PROTESTI U TURSKOJ! Erdogan povukao još jedan neshvatljiv potez, a tiče se žena! SVE DALJE OD EU!

Autor: Republika

Svet

20.03.2021

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stotine demonstranata protestovalo je danas u Istanbulu nakon kontroverzne odluke predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se povuče iz Istanbulske konvencije o ženskim pravima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Erdogan je preko noći izdao dekret o izlasku iz sporazuma iz 2011. godine, kojim se potpisnice pozivaju da zaštite žene od nasilja.

Taj potez izazvao je proteste grupa za ženska prava, advokata i opozicionih poslanika u brojnim gradovima, uključujući glavni grad Ankaru, javili su lokalni mediji.

- Opozovite odluku, primenite konvenciju - uzvikivali su demonstranti iza policijske barikade u istanbulskoj četvrti Kadikoj.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Žene se neće saginjati" i "Jednakost za žene", zajedno sa zastavama u duginim bojama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Napuštanje sporazuma znači ugrožavanje žena i veću opasnost od femicida i porodičnog nasilja - rekla je 23-godišnja Mervenur, dodajući da to znači da se ne vodi računa o tome da su žene žrtve ubistava.

U Turskoj su postojali zakoni za zaštitu prava žena, ali je konvencija donela praktične mere u cilju zaštite žena i dece, posebno od porodičnog nasilja.

Taj sporazum omogućavao je većini žena u Turskoj da izbegnu nasilje koristeći sudove da promene identitet, da se presele, promene adresu ili da traže postavljanje nanogvice muškarcima, javlja DPA.

Još jedan korak dalje od EU

Erdogan je danas odlučio da istupi iz međunarodnog sporazuma o zaštiti žena uprkos apelima aktivista koji taj dokument vide kao ključni instrument u borbi protiv rastućeg porodičnog nasilja, prenosi Tanjug.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Iako je u Turskoj evidentiran porast nasilja u porodicu tokom protekle godine, zvanična Ankara odlučila je da istupi iz sporazuma koji je pod pokroviteljstvom Saveta Evrope usaglašen u Istanbulu i koji je Turska potpisala 2011. godine, preneo je Rojters.

- Ženska prava su zagarantovana našim zakonima, pre svega Ustavom. Naš pravosudni sistem je dinamičan i dovoljno snažan da primenjuje nove zakonske mere kada je to potrebno - izjavila je ministarka za porodicu, rad i socijalnu politiku Turske Zehra Zumrut, ne navodeći precizno iz kojih je razloga Turska odlučila da istupi iz međunarodnog sporazuma.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading