KIM DŽONG UN UDARIO NA BAJDENA: Lider Severne Koreje krenuo Putinovim stopama

Autor: Tanjug, Republika

Svet

18.03.2021

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Koreja navodno se priprema za testiranje oružja dok su američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar obrane Lojd Ostin u poseti Aziji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kim Džong Un

Kako su CNN-u rekli službenici američke obaveštajne službe, Severna Koreja najverovatnije se priprema za prvo testiranje oružja otkako je Džo Bajden stupio na dužnost predsednika.

Stručnjaci napominju da bi takav potez Kim Džong-una u stvari bio prilično predvidljiv, imajući u vidu da je slične provokacije pravio i kad su bivša dva američka predsednika, Barak Obama i Donald Tramp, stupili na dužnost, preneo je Jutarnji list.


- Severna Koreja sad već tradicionalno sprovodi neku vrstu provokacije kad dođe do promene američke i južnokorejske administracije - izjavio je naučnik Brus Klindžner iz Heritidž Fondacije.

- Jedan severnokorejski prebeg mi je priznao da je ideja bila da ih time ''treniraju kao pse'' kako bi izmamili ustupke dveju močnih zemalja - dodao je on.

Klindžner je istakao da bi se istorija mogla ponoviti i da je za pretpostaviti da će Pjongjang hteti u prvih par meseci Bajdenovog stupanja na vlast da izvede neku provokaciju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar obrane Lojd Ostin trenutno su u Aziji na sastancima sa svojim japanskim i južnokorejskim kolegama.

Ako Severna Koreja izvede nekakvu provokaciju dok su Blinken i Ostin u Aziji, to bi bila jasna poruka Kim Džong-una Vašingtonu kojom želi da obezbedi da ga vide kao ključnog igrača u regionu, ističu americki zvaničnici.

Međutim, verojatnije je da će severnokorejski vođa pričekati i videti kako će sastanci biti završeni pre nego donese neku odluku.

Američki zvaničnici nisu hteli da preciziraju koja su predviđanja obaveštajne službe, ali najverojatniji scenario, koji se temelji na snimcima i drugim obaveštajnim podacima, je da bi moglo doći do testiranja balističkog projektila ili raketnog motora.

Severna Koreja je poslednji poznati test oružja izvela u martu prošle godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading