VOZAČI UBERA KONAČNO DOBIJAJU STATUS ZAPOSLENIH: Plaćeno odustvo i doprinosi!

Autor: Republika

Svet

17.03.2021

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uberovi vozači ubuduće će dobiti najmanje minimalnu zaradu, imaće pravo na plaćeno odsustvo i moći će da plaćaju penzijski doprinos, u čemu će kompanija učestvovati.

RepublikaFoto: Tanjugt/AP
Foto: Ilustracija

Uber će svojim britanskim vozačima dati status zaposlenog koji će primati minimalnu zaradu i imati plaćeno odsustvo, prvi takav slučaj na svetu za američku kompaniju i promenu modela digitalnih platformi u Velikoj Britaniji.


Velika američka kompanija za iznajmljivanje automobila sa vozačem rekla je u izjavi objavljenoj u utorak da će svi njeni vozači, kojih u zemlji ima više od 70.000, imati ta prava već u sredu.

Ovo je velika promena za Uber, čiji su vozači do sada bili samozaposleni. Platforma je brzo reagovala nakon širokog savetovanja sa vozačima i tačno mesec dana nakon izgubljenog spora na Vrhovnom sudu koji je snažno odjeknuo u javnosti. Najviši britanski pravosudni organ presudio je 19. februara da se vozači mogu smatrati "radnicima“ i na osnovu toga uživati socijalna prava. Sud je presudio u korist grupe od dvadesetak vozača koji su smatrali da imaju pravo na status radnika, s obzirom na vreme koje provode radeći sa prijavom i činjenicu da kompanija, između ostalog, nadgleda i ocenjuje njihov rad.

Ubuduće će vozači Ubera u Velikoj Britaniji primati najmanje minimalnu zaradu, imati pravo na plaćeno odsustvo i moći će uplaćivati penzijski doprinos, u čemu će kompanija učestvovati. Ova prava se dodaju postojećim, poput besplatnog pristupa zdravstvenom osiguranju i naknadama za porodiljsko odsustvo.

- Ovo je veliki dan za britanske vozače - rekao je Jamie Heivood, Uberov direktor za severnu i istočnu Evropu.

- Uber je samo deo sektora rezervacija automobila i nadamo se da će nam se i drugi operateri pridružiti u našim naporima da poboljšamo uslove u kojima ti ljudi rade, bez kojih je teško zamisliti našu svakodnevnicu -rekao je.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading