MILOV TAJLANĐANIN, KOJI JE KUPIO POLA BUDVE, OSUĐEN NA PET GODINA ROBIJE! Šinavatri ne pomaže ni državljanstvo Crne Gore

Autor: Republika

Svet

14.03.2021

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši premijer Tajlanda, milioner Taksin Šinavatra, kom je crnogorska vlast predvođena Milom Đukanovićem omogućila da postane vlasnik najekskluzivnijeg zemljišta na teritoriji Budve i dobije crnogorsko državljanstvo, osuđen je u svojoj zemlji na pet godina zatvora zbog korupcije i sukoba interesa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đuaknović i Taksin Šinavatra

Taksin Šinavatra, bivši premijer Tajlanda i čovek koji je 2009. dobio crnogorsko državljanstvo, a odmah zatim i priliku da kupi ogromno zemljište u opštini Budva kako bi gradio luksuzni hotel i marinu, osuđen je u svojoj zemlji na pet godina robije zbog optužbi za korupciju. 

Šinavatra bi trebalo da služi kaznu zatvora jer je ilegalno bio vlasnik milionski vrednih akcija u državnoj telekomunikacionoj firmi na Tajlandu i to prikrivao, a osim toga, u optužnici mu stoji i krivično delo sukob interesa. Osuđen je u sklopu novih zakonskih rešenja o krivičnom postupku za nosioce političkih položaja iz 2017.  

Inače, botataš čija se imovina procenjuje na vrtoglavih dve milijarde dolara, služio je kao premijer u svojoj zemlji od 2001. do 2006, nakon čega je ubrzo, tačnije 2008, optužen za korupciju. Kako bi izbegao izvođenje pred sud on je pobegao u Dubai, a zatim u Crnu Goru, otkad i počinje  njegovo ogromno interesovanje za tu zemlju.

Po ubrzanom postupku Šinavatra je 2009. dobio crnogorsko državljanstvo i pasoš, a zatim je osnovao firmu u Podgorici i kupio atraktivno zemljište kod Budve, gde mu je bivša vlast predvođena predsednikom Milom Đukanovićem, omogućila gradnju ekskluzivnog hotela sa 500 ležajeva i sa marinom za jahte sa 50 vezova.

RepublikaFoto: Promo
Šinavatru je privukla Budvanska rivijera 

Međutim, Šinavatrino ulaganje u Crnu Goru tu se nije zaustavilo, pa je on i 2017. od kompanije San investments, iza koje stoji kontroverzni biznismen Stanko Cane Subotić za 24 miliona evra kupio deo ostrva Sveti Nikola u Budvi. Tada je firma San investments zaključila kupoprodajni ugovor sa Šinavatrinom kompanijom Global TS Montenegro.

Prodato zemljište je, kako piše Podgorčki Dan, Prva banka, u kojoj je najveći akcionar Aco Đukanović (prim. aut. brat Mila Đukanovića), držala dugo pod hipotekom jer joj je Subotić bio dužan. Nakon što je Šinavatra kupio zemljište, dug banci je vraćen i hipoteka je izbrisana.

Inače, Subotićeva firma San investments je nekretnine na ostrvu Sveti Nikola trgovala neposredno nakon referenduma o državnom statusu Crne Gore, i to od beogradskog biznismena Nenada Đorđevića. Ta imovina plaćena je oko 20 miliona evra, nakon što je Subotić podigao kredit kod Prve banke.

Šinavatra je zbačen sa vlasti 2006. nakon čega je pobegao s Tajlanda. Uprkos tome, tamošnji glavni tužilac optužio ga je 2008. na osnovu dokaza za malverzacije i sukob interesa između 9. februara 2001. i 19. septembra 2006. tokom njegova dva premijerska mandata. Potom je osuđen na dve godine zatvora, ali je pre presude izbegao iz zemlje i preselio se u Dubaji. Ovo sada je druga presuda protiv  kontroverznog biznismena, za kog se tvrdi da ga neće spasti ni papiri druge države budući da će kaznu morati da odsluži.

Šinavatra je, prema navodima medija, osuđen za kršenje sistemskog zakona o suzbijanju korupcije držanjem akcija u dražvnoj telekomunikacionoj firmi preko posrednika. Taj zakon zabranjuje vladinom zvaničniku držanje udela u državnom ugovoru. Takođe je osuđen za sukob interesa.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading