SUDBONOSNI DAN ZA NEMAČKU, GLASA SE NA IZBORIMA KAKVE TA ZEMLJA NE POZNAJE! Ovo je početak kraja Angele Merkel

Autor: Republika

Svet

14.03.2021

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Današnjim izborima u dve pokrajine, Falačko-Poranje i Baden-Virtemberg, počinje izborna godina u Nemačkoj koja će biti puna izazova, pre svega zbog pandemije koronavirusa, ali i činjenice da su kancelarki Merkel odbrojani dani na toj funkciji od koje se oprašta u septembru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel odlazi u septembru 

Danas je jedan od najvažnijih dana u ovoj godini za Nemačku, najmoćniju članicu Evropske unije (EU), u kojoj se održavaju izbori u saveznim pokrajinama Falačko-Poranje i Baden-Virtemberg, a za koje analitičari navode da su specifični po mnogim kriterijumima, pa i samoj činjenici da najavljuju izbornu godinu kada se i dugogodišnja kancelaka Angela Merkel oprašta od političkog života. 

Razlog zbog kog se kaže da ovakve današnje izbore Nemačka nikada nije imala jeste, pre svega, činjenica da se oni održavaju u trenutku pandemije koronavirusa, zbog čega je ogromna većina građana već glasala pismenim putem. Takođe, glasanjem u dve moćne nemačke pokrajine počinje tzv. super izborna godina, koja će nakon svih važnih izbora za pokrajinske parlamente biti okončana saveznim parlamentarnim izborima na jesen. Na njima se Merkelova neće nadmetati za još jedan mandat.

Time se era vladavine dugogodišnje nemačke liderke, koja je tokom svoja četiri mandata ostavila neizbrisiv trag u nemačkoj, ali i evropskoj politici, bliži kraju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ključna izborna godina za najmoćniju članicu EU 

Upravo je i to razlog zbog kog se na izbore u pokrajinama Falačko-Poranje i Baden-Viretmberg, kao i na izbore koji će se u junu održati u saveznoj pokrajini Saksonija-Anhalt, gleda kao na test koji bi mogao nagovestiti šta bi u Nemačkoj moglo da se događa nakon septembarskih parlamentarnih izbora i odlaska kancelarke. To, kako navode stručnjaci, nije važno samo za Nemačku nego i za čitavu Evropu.

Pokrajine Falačko-Poranje i Baden-Virtemberg na jugozapadu zemlje nekadašnja su konzervativna utvrđenja, u kojima živi petina nemačkih birača. U njima su trenutno na vlasti Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD), odnosno Zeleni. Posebno je zanimljiv izborni rasplet u Baden-Virtembergu, gde je već deset godina na vlasti premijer iz redova Zelenih Vinfrid Krajčman (Winfried Kretschmann), koji je ujedno jedini "zeleni" premijer neke nemačke savezne pokrajine. Popularni Krajčman prvih pet godina vladao je u koaliciji sa strankom SPD, a poslednjih pet s Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU) Angele Merkel. Sudeći prema predizbornim anketama, koalicija Zelenih i CDU najverojatnije će ostati na vlasti u Baden-Viretmbergu, a to bi moglo biti i najverojatnije koalicijsko rešenje za celu Nemačku s obzirom na to da su crno-zelene koalicije, nazvane po stranačkim bojama CDU i Zelenih, testirane i na lokalnim nivoima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vinfrid Krajčman na predizbornom plakatu

Zeleni će u Baden-Viretmbergu, kako pokazuju ankete, osvojiti rekordan broj glasova, između 32 i 34 odsto, dok će za CDU glasati oko 25 odsto birača. Treća po broju osvojenih glasova mogla bi biti populističko-desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) s desetak odsto podrške, slično kao i SPD.

Ovi izbori su, inače, posebno važni za Armina Lašeta (Armina Lascheta), nedavno izabranog čelnika CDU i najverovatnijeg kancelarskog kandidata te stranke na skorašnjim parlamentarnim izborima. Naime, kandidatkinja CDU za premijerku pokrajine Baden-Viretmberg Suzan Ajsenman želi da sruši Krajčmana i ponovo osvoji nekadašnje uporište CDU, međutim, u ovom trenutku se čini da je to nemoguće. 

U pokrajini Falačko-Poranje, sudeći prema anketama, konzervativci imaju nešto više izgleda za osvajanje te pokrajine i rušenje socijaldemokratske premijerke Malu Drajer, koja je na čelu koalicije SPD s liberalima (FDP) i Zelenima, i koja oduševljava svoje sugrađane snagom i odlučnošću kojima se nosi s multiplom sklerozom. Njene planove pokušaće da poremeti hrišćanski demokrata Kristijan Baldauf koji, kao i njegova suparnica, želi da formira koaliciju s FDP i Zelenima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Malu Drajer pokušaće da odolo pritisku Kristijana Baldaufa

Ambicije CDU u obe savezne pokrajine ozbiljno ugrožava nedavni skandal sa zaštitnim maskama, kao i sporost u sprovođenju plana vakcinacije. Podsetimo, dvoje poslanika Unije CDU/CSU Georg Nilsen i Nikolas Lebel uhvaćeni su pri sumnjivim poslovima oko nabavke zaštitnih maski, zbog čega je iz CDU nekoliko dana uoči današnjih izbora upućen poziv svim poslanicima iz redova te stranke, kao i sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) da prijave sve finansijske koristi u vreme pandemije COVID-19.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading