EU PRED PUCANJEM: Premijer Hrvatske stavio potpis na pismo i pridružio se kolegama!

Autor:

Svet

13.03.2021

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski premijer Andrej Plenković pridružio se čelnicima vlada Austrije, Bugarske, Slovenije, Češke i Letonije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Andrej Plenković

On je stavio potpis na pismo koje je danas upućeno predsednici Evropske komije Ursuli fon der Lajen i predsedniku Evropskog saveta Čarlsu Mišelu

- Upravo je radi ubrzavanja distribucije vakcina i insistiranja Hrvatske da se isporuče doze koje su ugovorene, premijer Plenković i boravio u Briselu u četvrtak i petak, gde se sastao sa svim čelnicima evropskih institucija i troje potpredsednika Evropske komisije. S obzirom na uočene razlike u distribuciji vakcine među članicama, potreban nam je korektivni mehanizam kako bi se pravednije i uravnoteženije rasporedile nadolazeće doze vakcina i u praksi potvrdila evropska solidarnost - navode u Vladi Hrvatske.

Hrvatski Jutarnji list je imao uvid u pismo šestorice lidera upućeno čelnicima EU, a u nastavku je celi sadržaj.

"Draga Ursula, dragi Čarls,

Protiv širenja pandemije kovida 19 zajednički se borimo već više od godinu dana i svi smo zaključili da će u toj borbi vakcina predstavljati prekretnicu. U tom kontekstu, želeli bismo da ponovimo našu zahvalnost vama i vašim timovima za vaše neumorne napore kako biste osigurali, unapredili i ubrzali isporuku vakcina za sve evropske građane u izazovnim okolnostima i u rekordnim rokovima.

Složili smo se da zajednički krenemo u ovaj poduhvat jer znamo da smo zajedno kao EU jači i zato što niko u EU neće biti siguran od koronavirusa pre nego što svi budu sigurni. Osiguravanje jednakog pristupa slabo dostupnom resursu kakav je trenutno vakcina protiv kovida 19 svim članicama EU, malima ili velikima, takođe je stvar evropske solidarnosti. U vašim zaključcima nakon videokonferencije članova Evropskog saveta 21. januara Čarls je u tom smislu takođe izjavio da su 'lideri potvrdili da bi vakcine trebalo da budu distribuirane istovremeno i to na temelju principa pro rata'. Međutim, proteklih dana otkrili smo da, suprotno tom zaključku, isporuke doza od strane farmaceutskih kompanija pojedinim članicama EU ne idu jednakomerno i ne slede spomenuti princip.

Nastavi li se tako, to bi do leta ionako velike razlike između država članica dodatno povećalo na način da bi neke od njih mogle dosegnuti kolektivni imunitet u nekoliko sedmica, dok bi druge jako zaostajale. Naše je stajalište da bi to bilo protivno ne samo našem sporazumu, nego i samom duhu evropske solidarnosti. Svi smo započeli s kampanjama vakcinisanja zajedno, na tzv. 'danima vakcinacije' krajem decembra i Komisija je ispravno postavila zajedničke ciljeve za celu EU za drugi kvartal 2021. godine. Sada moramo osigurati da sve države članice budu u jednakom položaju kako bi mogle dostići te ciljeve.

Stoga vas, Čarls, pozivamo na razgovor o ovom važnom pitanju čim je pre moguće", navodi se u pismu koje potpisuju austrijski kancelar Sebastian Kurc, bugarski premijer Bojko Borisov, hrvatski premijer Andrej Plenković, češki premijer Andrej Babiš, letonski premijer Arturs Krišjanis Kariņš i slovenski premijer Janez Janša.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading