PROCURILA TAJNA LISTA ZA NABAVKU VAKCINA! Kurc pobesneo i napao Merkelovu: Zašto su bogati dobijali više od siromašnih?

Autor: Republika

Svet

13.03.2021

10:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski mediji došli su u posed dokumenta koji pokazuje da su najbogatije članice EU imale neuporedivo više prednosti za dobijanje vakcina nego one siromašnije, pri čemu po broju nabavljenih doza za cepiva protiv korone prednjači Nemačka.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel i Sebastijan Kurc

Austrijski dnevni list "Österreich“ došao je u posed tajnog spiska zemalja, pre svega članica Evropske unije (EU), koji je pokazao da su određene države imale daleko više prednosti kada je u pitanju nabavka vakcina, a da su neke, u najvećoj meri one siromašnije, bile prinuđene da se pomire s činjenicom da svoja cepiva nikad neće primiti ili da će ih dobiti s velikim zakašnjenjem. 

"Österreich“ je listu objavio uz tekst s naslovom "Dobitnici i gubitnici - Tajna lista: Ove države EU su dobile više vakcina", navodeći da su u čitavoj priči profitirale samo Nemačka i Malta, dok su ostale zemlje morale da se pomire s poraznim činjenicima. 

To je razbesnelo austrijskog kancelara Sebastijana Kurca koji je optužio Nemačku, pa samim tim i kacelarku te zemlje Angelu Merkel, da predvodi neravnopravnost unutar EU, istovremeno naglasivši da Upravljački odbor EU vakcinama trguje "kao na pijaci". Kurc je poslao pismo [efici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i yatraio hitan sastanak na nivou čitave Unije. 

- Nemačka je dobila više 1,26 miliona doza, dok su najveće gubitnice zemlje jugoistočne Evrope i Baltičke zemlje. Letonija je dosad dobila 62 odsto manje doza cepiva nego što je planirano, Bugarska 59 odsto, a Hrvatska 27 odsto - navodi se u tekstu i naglašava kako su bogatije zemlje upravo zato jer imaju mnogo više novca od siromašnijih mogle preuzeti, odnosno otkupiti njihove doze cepiva.

- Siromašni  su morali da štede i zato su naručivali mnogo najjeftinijih vakcina, uglavnom AstraZeneca - istakao je Österreich.

Dnevni list "Kronen Zeitung“ sa nadnaslovom "Nakon kritike EU“ i naslovom "Vakcine-podele: Berlin protivreči Kurcu“ piše kako nemačka savezna vlada ne samo da ne shvata kritiku austrijskog kancelara Sebastijana Kurca vezanu za navodnu nejednakost u raspodeli doza vakcina nego je portparol vlade u Berlinu te navode opovrgao.

RepublikaFoto: Republika
Isporuka vakcina

- Dogovoreno je da se raspodela kontingenata vakcina između država članica odvija prema broju stanovnika. U slučaju da neka od članica ne preuzme u potpunosti količinu koja joj pripada utvrđen je postupak da se ostalim zemljama omogući otkup tih nepreuzetih doza. Isto tako, ako neka država ne naruči vackine, neće ih niti dobiti - istakao je potrparol nemačke vlade.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Mirko

13.03.2021 15:34

Gospodin Kurc je potpuno u pravu.

Mirko

13.03.2021 20:47

Da li je život nekih ljudi više vredan od drugih?