NOVI SOJ PTIČIJEG GRIPA OPASAN ZA LJUDE! RUSI UPOZORAVAJU DA BI CEO SVET MOGAO BITI U OPASNOSTI!

Autor: Republika.rs

Svet

13.03.2021

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi soj ptičijeg gripa A (H5N8), koja je u februaru identifikovan kod nekoliko Rusa, verovatno će uskoro mutirati i moći će da se prenosi sa čoveka na čoveka, rekla je Ana Popova, šef nadzornog tela RF Rospotrebnadzora.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Mogućnost će se to dogoditi veoma je velika. Verovatno će se dogoditi, ali dobro je da smo to videli pre nego što je došlo do nevolje - rekla je Popova za TASS.


Iako se ljudi mogu zaraziti drugim podtipovima ptičijeg i svinjskog gripa, H50N8 koji je smrtonosan za ptice, nikada se nije raširio na ljude. Sada je pitanje dana...

- Ovo će se verovatno dogoditi. Kolege kažu da se mutacija nastavlja vrlo aktivno - rekla je Popova.

Popova je primetila da Rospotrebnadzor i državna istraživačka laboratorija Vektor sa sedištem u Sibiru "imaju vremena" da razviju komplet za testiranje i vakcinu.

- Bićemo spremni. Drugim rečima, moći ćemo da upozorimo čitavu svetsku zajednicu na pretnju - rekao je glavni ruski sanitarni lekar za TASS.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading