PET FAZA KAO USLOV ZA ŽIVOT I RAD U NEMAČKOJ! Velike promene čekaju useljenike!

Autor: Republika

Svet

11.03.2021

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka kancelarka Angela Merkel, lideri saveznih država te građanskih udruženja, ukupno 120 privrednika, dovršili su plan integracije migranata u nemačko društvo, sistem obrazovanja i tržište rada.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

To je sasvim sigurno i poslednji takav plan koji će Merkel doneti pre nego što konačno napusti kancelarsko mesto nakon parlamentarnih izbora u septembru.

Na ovom Nacionalnom akcionom planu za integracije radilo se tri godine, u njegovom stvaranju učestvovalo je 300 predstavnika nemačkih država i gradova te 75 migrantskih organizacija, a usvojen je na velikom samitu kojem je predsedavala nemačka poverenica za integracije. 

Nemačka je shvatila da samo osiguranje radnog mesta više nije dovoljno kako bi se migranti uspešno integrisali u društvo.

Tako se novi plan sastoji od pet faza podeljenih u 100 tačaka s osnovnom premisom – integracija mora početi još pre dolaska u Nemačku.

U prvoj fazi koja počinje još u matičnim zemljama traži se one koji su se voljni obrazovati se i raditi kako bi se privukla deficitarna, ali i kvalifikovana radna snaga.

Druga bi faza uključivala mere početne integracije kao što su učenje jezika, saveti za početak svakodnevnog života, priznanje ranije stečenih kvalifikacija.

Treća bi faza bila posvećena uključivanju u nemačko društvo, a pritom se misli i na integraciju na tržište rada, ali i građanski angažman, gdje je očito kako se od novih useljenika u Nemačku očekuje da učestvuju u opštem društvenom životu, a ne samo u životu zajednice svojih sunarodnika iz zemlje iz koje potiču.

Četvrta faza bavi se temeljima za rast društva, što znači omogućavanje useljenicima da ravnopravno učestvuju i imaju koristi od zdravstva, kulture, medija i sporta, dakle podstiče se raznolikost u ovim sferama.

U petoj fazi cilj je učvršćivanje pripadnosti i solidarnosti sa svojim novim susedima i njihovim društvom kojega useljenici postaju deo. Tu se podrazumijeva povećanje stepena naturalizacije, građanskog obrazovanja i učestvovanja u njemu, jednake prilike na tržištu rada i kada se radi o poduzetništvu i o javnom sektoru. Naglasak je i na naporima u suzbijanju diskriminacije i rasizma.

Novi plan podrazumijeva i novo zanimanje – "integracijski nadzornik". Reč je o Nemcu koji bi nadledao aplikante za migraciju u Nemačku kako bi se izbegli svi eventualni nesporazumi koji su do sada ometali normalan suživot i integraciju migranata koji su u velikim brojevima stizali.

 

 




 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading