(FOTO, VIDEO) PALA KRV NA DAN ŽENA! Na protestima zapaljene 62 policajke, povređeno je i 19 civila, a grad rušen kamenicama

Autor: Republika

Svet

09.03.2021

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Besne feministkinje izazvale su haos u Meksiko Sitiju povodom Međunarodnog dana žena, apelujući na katastrofalan položaj pripadnica nežnijeg pola u zemlji gde svakodnevno bude ubijeno najmanje 10 njih u porodičnom nasilju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nezadovoljne žene kamenicama gađale zgrade vlade

Nasilne demonstracije i žestoka tuča s policijom obeležila je protest feministkinja povodom 8. marta, Dana žena, u meksičkoj prestonici Meksiko Sitiju. 

U okršajima u kojima su učesnice protesta kamenicama i Molotovljevim koktelima gađale pripadnike organa bezbednosti, a zatim polile benzinom i zapalile ženski kordon policije, povređene su čak 62 pripadnice snaga bezbednosti. Ranjeno je i 19 civila, a mnogobrojni snimci prikazuju kako pojedine žene okrvavljenih glava bauljaju po ulicama. Svedoci haosa tvrde da samo pukom srećom nije bilo stradalih. 

​Ističe se da je devet policajki i jedno civilno lice prebačeno u bolnicu. Njihovo stanje je stabilno. 

​Iako su uoči 8. marta vlasti prestonice ogradile glavne spomenike u gradu kao i predsedničku palatu, mnogi objekti su oštećeni.

 

 

Inače, uUčesnice u protestu su zahtevale da se prekine nasilje nad ženama i diskriminacija. ​Prema statistici, u Meksiku svakodnevno bude ubijeno 10 žena, a više od polovine žrtve su partnera ili rođaka. Pedeset odsto zločina protiv žena u Meksiku ostaje nekažnjeno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading