UPOREDILI VAKCINU SA RUSKIM RULETOM! Tvorci Sputnjika traže izvinjenje: Evropska agencija za lekove treba da budu iznad politike!

Autor: Republika

Svet

09.03.2021

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavajuća Evropske agencije za lekove, predstavnica Austrijske zdravstvene agencije Kriste Virtumer Hohe uporedila je mogućnost hitnog odobrenja vakcine u Austriji sa "ruskim ruletom". Na to su brzo reagovali tvorci vakcine Sputnjik V i zatražili izvinjenje

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sputnjik V je prva registrovana vakcina u svetu

„Zahtevamo javno izvinjenje od Kriste Virtumer Hohe iz Evropske agencije za lekove zbog njenih negativnih komentara o državama Evropske unije koje direktno odobravaju 'Sputnjik Ve'. Njeni komentari pobuđuju ozbiljna pitanja o mogućem političkom mešanju u proces ekspertize. Evropska agencija za lekove nije iznosila takve tvrdnje ni o jednoj drugoj vakcini. Takvi komentari su neumesni i potkopavaju poverenje u agenciju i sam proces ekspertize. Vakcine i Evropska agencija za lekove treba da budu iznad politike“, navode tvorci ruske vakcine na Tviteru.

​Ranije je Krista Virtumer Hohe u emisiji austrijske televizije ORF uporedila izglede za hitno odobrenje vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Austriji po uzoru na Mađarsku ─ sa ruskim ruletom. Predsedavajuća EMA je objasnila da za sada nema dovoljno podataka o vakcinisanima. Istovremeno, dodala je da bi ruska vakcina mogla da se pojavi na tržištu Evropske unije nakon svih neophodnih provera.

RepublikaFoto: pixabay.com

Vakcina Sputnjik V do sad je odobrena u 46 zemalja sveta. Pojedine države EU registruju rusku vakcinu samostalno, ne čekajući odluku EMA. Do sada su Sputnjik V registrovale Mađarska i Slovačka.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading