PACIJENT S KORONOM UMRO POSLE EREKCIJE OD TRI SATA! Lekari u šoku: Ovakav simptom kovida-19 još nismo videli

Autor: Republika

Svet

09.03.2021

08:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neimenovani muškarac iz Ohaja u SAD imao je tešku kliničku sliku usled zaraze kovidom-19, a ona je praćena i erekcijom koju su lekari na kraju morali da prekinu ispuštajući krv iz penisa iglom.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ilustracija

Neimenovani muškarac iz američkog grada Ohaja star 69 godina, koji je u bolnicu u SAD smešten zbog komplikacija usled zaraze koronavirusom, umro je nakon trosatne agonije i bolova izazvanih trosatnom erekcijom.

Taj zastrašujući slučaj potpuno je šokirao lekare koji u neverici tvrde da takvu komplikaciju kovida-19 još nisu videli, priznavši da ne znaju ni sa čim mogu da je povežu. 

Inače, nesrećni pacijent primljen je u bolnicu Majami velij još prošle jeseni sa medicinskim stanjem poznatim kao prijapizam. Osim toga, otežano je disao i imao je jaku upalu, zbog čega mu se u plućima nakupila tečnost. Vrlo bro je podvrgnut sedaciji i stavljen na respirator jer mu se nakon 10 dana lečenja stanje naglo pogoršalo i pluća su počela da mu otkazuju.

Medicinari su ga 12 sati držali u ležećem položaju licem prema dole, što je hitna tehnika koja mu je pomagala da dođe do vazduha. Kad su ga kasnije tog popodneva okrenuli na leđa, sestre su primetile da ima erekciju.ya

Pišući u časopisu The American Journal of American Medicine, doktori koji su ga lečili rekli su kako veruju da je kovid izazvao krvne ugruške u njegovom penisu. Zbog toga su pacijentu na taj organ stavili oblogu s ledom kako bi oteklina nestala, ali ukočenost se zadržala čak tri sata. Na kraju su kekari morali iglom da mu ispuste krv iz penisa. Iako se prijapizam nije vratio, pacijent je umro jer su mu na kraju otkazala pluća.

- Komore tkiva unutar penisa bile su krute, ali je vrh penisa bio mlitav - naveli su lekari i istakli da budući da je pacijent bio u nesvesti, on nije mogao  da odgovori na pitanja koliku bol trpi. Ali, poznato je da stanje, koje može uzrokovati trajnu štetu ako se brzo ne leči, vremenom postaje vrlo mučno.

Inače, kod mnogih pacijenata je utvrđeno da kovid-19 oštećuje krvne sudove, uzrokujući opasne krvne ugruške. Međutim, iako stručnjaci nisu sigurni zašto virus uzrokuje blokade, preovladava teorija da je to rezultat preterane imunološke reakcije nazvane "citokinska oluja", prilikom koje telo napada zdravo tkivo.

- Nismo videli nijedan slučaj prijapizma povezanog s kovidom, a, koliko sam upoznat, imali smo više pacijenata s tim virusom nego bilo koja druga evropska bolnica, tako da je ovo očigledno retka, ali moguća pojava - istakao je doktor Ričard Vini, urološki hirurg.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading