PUTIN SPASAVA EU OD KORONE: Do juna u Evropu mogu da pošaljem 50 miliona vakcina

Autor: Republika

Svet

06.03.2021

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da je spreman da ogromnu količinu Sputnjika V u kratkom roku isporuči svim zainteresovanim članicama Unije koje se suočavaju s teškom krizom kada je u pitanju sprovođenje plana vakcinacije protiv kovida-19.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin 

Ruska Federacija mogla bi u narednom periodu da ima odlučujuću ulogu u porazu opakog koronavirusa na tlu Evrope, budući da je predsednik te zemlje Vladimir Putin najavio kako bi do juna mogao da isporuči čak 50 miliona doza ruske vakcine Sputnjik V na tlo Starog kontinenta.

Da je takav scenario sve bliži ostvarenju svedoči i činjenica da je Evropska agencija za lekove (EMA) već počela procenu cepiva napravljenog u Rusiji, pa se očekuje da će osim Hrvatske, koja je već najavljivala kako je spremna da stavi u promet Sputnjik V, to učiniti i mnoge druge članice EU suočene s problemom nabavke vakcina. 

Nakon odobrenja EMA bićemo u mogućnosti da osiguramo cepivo za 50 miliona Evropljana počevši od juna - saopštio je Kiril Dmitriev, glavni izvršni direktor državnog Ruskog fonda za direktna ulaganja. 

Međutim, kako navode hrvatski mediji, zvanični Zagreb strahuje da je jun predaleko s obzirom na to da je treći talas pandemije već na pragu, pa se očekuje da bi vlasti zemlje naših suseda, iako su članica EU, lako mogle da zaobiđu proceduru EMA i pohrle po rusku vakcinu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Srbija je među prvima dobila rusku vakcinu Sputnjik V 

Naime, Jutarnji list otkriva da je namera Hrvatske bila da, uprkos strogim procedurama Evropske unije, ona ipak nabavi najmanje milion doza Sputnjika V koje bi čekale odobrenje EMA. Međutim, postojao je i plan za slučaj da to odobrenje ne stigne dovoljno brzo, a po kom bi reagovala Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) i na osnovu dokumentacije iz Ruske Federacije samostalno dala zeleno svetlo za upotrebu cepiva.

I premijer Andrej Plenković je na sednici Vlade potvrdio da je od ruske strane zatražena dodatna dokumentacija o Sputnjiku V.

Kada EMA odobri rusko cepivo, Hrvatska je i više nego spremna da ga nabavi - poručio je on.

Takođe, neimenovani sagovornik blizak hrvatskoj vladi dodao je kako je situacija u Evropi veoma teška, da je isporuka dogovorenih vakcina dosad mnogo kasnila i da imunizacija stanovništva zato ide veoma teško i sporo, što samo, kako je istaknuto, daje prednost virusu.

- Vodimo računa o sebi jer nema nikakvih garancija, bez obzira na ugovore koje je EU potpisala, da ćemo dobiti dovoljno cepiva. Hrvatska je počela proceduru na legitiman način, svesna da Rusija to koristi za strateške političke interese, ali nama je najvažniji interes zdravlja građana i stanje naše ekonomije i privrede - naglasio je neimenovani sugovornik za Jutarnji list.

Viktor Orban nije mario za stroge procedure EU 

Podsetimo, ruska vakcina dosad nije bila odobrena na tlu Evropske unije, a mnoge zemlje su na početku čak i kritikovale ruskog predsednika da je prerano dozvolio upotrebu "neproverene" vakcine, optužujući ga i da je samu proceduru nastanka vakcine držao previše netransparentno. Poseban problem u EU nastao je kada je mađarski premijer Viktor Orban, ne mareći za apele iz Brisela, nabavio rusku vakcinu za svoje stanovništvo. 

U EU za dva meseca stiglo samo 34 miliona doza 

Koliko je teška situacija u Evropskoj uniji kada je pitanju nabavka vakcina svedoči i podatak da je za poslednja meseca u zemlje te zajednice stiglo svega 34 miliona doza. Poređenja radi, samo u Britaniju je, u istom periodu, stigla 21 milion doza. Kad se uporede podaci o osiguranom cepivu na 100 građana, blamaža EU još je strašnija. Naime, dok na 100 građana Izraela stiže 96, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 61, a u Britaniji 31 doza, u EU je to uglavnom jednocifrena brojka.

Slično je uradila i Slovačka, koja je prošle nedelje dala zeleno svetlo za uvoz 200.000 doza Sputnjika V, što je izazvalo podele u domaćoj javnosti te zemlje budući da procena EMA još nije stigla. Ipak, vakcina je stavljena u promet i u toj zemlji.  

Nakon izjava nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona da bi EU mogla da otvori vrata ruskoj vakcini, očekuje se da će se još veći broj članica te zajednice utrkivati koja će pre to Sputnjika V. U prilog tome ide i kriza ugovora Unije sa britansko-švedskim proizvođačem vakcina Astrazeneka, koji Evropskoj uniji nije na vreme isporučio dogovorene doze, a što je dovelo do ogromnog nepoverenja građana u to cepivo.

 

      

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading