POSTEPENO UDALJAVANJE OD DOLARA: Počinju ozbiljne promene u globalnom finansijskom sistemu?

Autor: intermagazin.rs, Republika

Svet

28.02.2021

06:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekonomista Mihail Hazin govorio je o trenutnom stanju stvari u globalnoj ekonomiji, ocenjujući posledice pada dolara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Izjava zamenika ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova, o potrebi da se Rusija oslobodi "toksičnog" dolara, može se smatrati signalom neposrednog početka ozbiljnih promena u globalnom finansijskom sistemu. O tome je nedavno govorio ekonomista Mihail Hazin.

Stručnjak je primetio da je diplomatski plan moguće sprovesti bez formalnog odbacivanja poravnanja u dolarima, ograničavajući se na stvarnu upotrebu bilo koje valute pogodne za međunarodna poravnanja.

Istovremeno, primetio je da će u slučaju "kolapsa sveta u valutne zone" za prevazilaženje krize biti dovoljno da se vratimo na "zlatni standard".

Ekonomista je istakao da već dugo u svetskoj stručnoj zajednici postoji mišljenje o skorom urušavanju sistema međunarodnih poravnanja zasnovanih na dolaru.

- Mislim da se moramo postepeno udaljavati od dolara - rekao je stručnjak.

Istovremeno, rečeno je da će visoko dolarizovana ekonomija doživeti negativne posledice međunarodnog kolapsa dolara.

Ekspert je primetio da i same Sjedinjene Države počinju otvorenije da govore o preduslovima za takav razvoj događaja. U tom kontekstu, Hazin je istakao da Rjabkovljeve reči postaju i vesnici skorašnje propasti dolara.

- Činjenica da se to otvoreno najavljuje znači da se na tako nešto neće čekati dugo - rekao je Hazin, napominjući da neke “usijane glave” očekuju da kriza dolara počne krajem ovog proleća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading