BITKA ZA ARKTIK: Amerika i Kanada obnavljaju mrežu satelita, potrebno 15 MILIJARDI DOLARA!

Autor:

Svet

28.02.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerika i Kanada će obnoviti mrežu odbrambenih satelita i sistem nadzora u Arktičkom regionu kako bi se uspešnije suprotstavile vojnom prisustvu Rusije i Kine, piše američki "Vol strit džornal".

Foto: Ilustracija

Tokom jednog nedavnog on-lajn sastanka američki predsednik Džozef Bajden zatražio je od kanadskog premijera Džastina Tridoa da poveća troškove Otave na ime modernizacije komande Vazdušno-kosmičkih snaga Severne Amerike (NORAD), navodi list pozivajući se na svoje izvore.

U taj sistem ulaze sateliti, kopnena radarska stanica i vazdušne baze i to uglavnom na Aljasci i kanadskom Arktiku.

Tokom Hladnog rata, podseća „Vol strit džornal“ sistem NORAD imao je važnu ulogu u obuzdavanju SSSR, ali je vremenom zastareo.

Kako je rekao bivši politički savetnik pri komandi NORAD iz Kanade Majkl Doson, moderne ruske i kineske rakete mogu da lete brzinom pet puta većom od brzine zvuka i da prelaze veća rastojanja nego što su to mogli raniji modeli i zbog svega toga arktički sistem ne može da ih isprati.

Modernizacija bi, prema nekim procenama, mogla da košta oko 15 milijardi dolara, pri čemu bi Kanada morala da plati šest milijardi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading