BRUKA, BAJDEN SAKRIO DELOVE IZVEŠTAJA CIA O NOVINARU KAŠOGIJU! Spasava princa Salmana zbog saudijskih para

Autor: Republika

Svet

27.02.2021

11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik, uprkos pompeznim najavama, neće učiniti ništa da kazni glavnoodgovornog za monstruozno ubistvo dopisnika Vašington posta u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj 2018.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bajden se čuo sa Salmanom samo nekoliko sati pre objave dokumenata CIA

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden, koji je svog prethodnika Donalda Trampa kritikovao jer on nije zauzeo oštriji stav prema prestolonasledniku Saudijske Arabije princu Salmanu povodom slučaja monstruoznog ubistva novinara Džamala Kašogija, sada je učinio i gore od bivšef šefa SAD i to samo zbog novca jedne od naftom najbogatijih zemalja na svetu. 

Naime, Tramp je tokom svog predsednikovanja odbio da potpiše uredbu kojom se sa dokumenata CIA o slučaju Kašogi skida oznaka poverljivosti, pa je Bajden rešio da to promeni, objavivši svetu "kako se istina o misterioznoj smrti dopisnika Vašington posta mora dovesti do kraja". Međutim, Bajden je očigledno zaboravio da napomene da će delovi dokumenata CIA, čak i kad oni budu obelodanjeni, ostati zauvek daleko od očiju javnosti. 

Još interesantnija je činjenica da se on sa princom Salmanom čuo telefonom samo nekoliko sati pre skidanja oznake poverljivo sa CIA spisa. Takođe, ni u jednom trenutku Bajden nije rekao da će saudijski prestolonaslednik snositi bilo kakve posledice zbog ubistva Kašogija, budući da se iz dokumenata ipak vidi da taj kraljević ima "neke veze sa smaknućem u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2018.".    

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ostaci Džamala Kašogija nikad nisu nađeni 

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman odobrio je zarobljavanje ili pogubljenje novinara i disidenta Džamala Kašogija ubijenog 2018. Od 2017. prestolonaslednik ima apsolutnu kontrolu nad sigurnosnim i obaveštajnim organizacijama Kraljevine, što čini vrlo neverovatnim da bi saudijski zvaničnici izveli takvu operaciju bez njegovog odobrenja - pokazuje američka obaveštajna procena u kojoj se podseća da je princ bio besan na dopisnika Vašington posta koji je u kolumnama u tom listu žestoko kritikovao kraljevsku porodicu Saudijske Arabije, a posebno njega, Salmana.   

- Neka nestane - rekao je princ neposredno pre brutalnog ubistva novinara. 

Uprkos tome, Njujork tajms navodi kako Bajden ipak ne planira da direktno kazni Salmana jer bi i SAD trpele štetu zbog takvog poteza. 

- Procena je administracije da bi cena za to bila prevelika zbog važnosti Saudijske Arabije u borbi protiv terorizma i osetljivih odnosa u Zalivu gde SAD planiraju da obnove sporazum o nuklearnom programu s Iranom. Pretpostavlja se samo da princ neće biti tako skoro pozvan u posetu Americi, niti će se izdavati američke vize onima koji su učestvovali u zločinu - navodi Njujork tajms. 

Saudijska Arabija: To su gnusne laži

Saudijski prestolonaslednik Salman nije se lično oglašavao povodom CIA dokumenata u vezi sa sa ubistvom novinara, ali je njegova država odlučno poručila da svi napadi na račun princa predstavljaju gnusne laži. 

- Kraljevstvo kategorički demantuje ono što piše u izveštaju koji je predat Kongresu (SAD), a tiče se ubistva građanina Džamala Kašogija - pisalo je u tvitu novinske agencije vlade Saudijske Arabije.

Saudijska Arabija jedan je od najbliskijih saveznika Amerike. Njen položaj na Bliskom istoku SAD omogućava da ostvaruju svoje interese na toj čitavoj teritoriji sve do granica Rusije i Kine. Osim toga, Saudijska Arabija je sa Amerikom, samo u vojnoj sferi, sklopila ugovore o nabavci oružja u iznosu od vrtoglavih 100 milijardi dolara. 

Podsetimo, Kašogi je bio 59-godišnji novinar koji je živeo u izgnanstvu u američkoj državi Virdžiniji. U oktobru 2018. otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu gde mu je obećano izdavanje dokumenta potrebnog za brak s verenicom iz Turske. Odatle nikad nije izašao, a veruje se da je njegovo telo raskomadano.

Prema novoobjavljenim delovima dokumenata CIA, Kašogi je najverovatnije zadavljen, što se uklapa sa ranijim navodima o njegovim poslednjim rečima. 

- Pustite me, ne mogu da dišem. Pustite mi ruku - glasili su jauci koji su se čuli na snimcima nadzornih kamera u konzulatu. 

Kasnije se, međutim, čula samo muzika, pa se veruje da je Kašogi tranžiran različitim alatima i testerama i to nakon što mu je isceđena sva krv da u konzulatu ne bi ostao nijedan trag zločina.

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading