UDVOSTRUČAVAJU BDP DO 2035: Kina USKORO pretiče Ameriku u trci za NAJVEĆEG globalnog ekonomskog giganta!

Autor:

Svet

27.02.2021

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina ima dobre šanse da udvostruči veličinu svoje ekonomije do 2035. godine - i nadmaši SAD kao najveću svetsku ekonomsku silu, rekao je ekonomista iz Banke Amerike.

Si Đinping

Dok Kina teži da postane napredna država, kineski predsednik Si Đinping rekao je u novembru da je moguće udvostručiti bruto domaći proizvod i prihod po glavi stanovnika do 2035. godine, piše CNBC.

Udvostručavanje kineskog BDP-a zahteva prosečni godišnji rast od 4,7% u narednih 15 godina - što su neki posmatrači rekli da će možda biti teško postići. Ali Helen Ćiao, šefica sektora za azijsku ekonomiju u kompaniji "BofA Global Research", rekla je da će neke mere reformi pomoći Kini da dostigne taj cilj.

- Mislimo da bi Kina to mogla postići - rekla je u petak za CNBC-ev "Street Signs Asia".

Pored udvostručenja BDP-a, azijski ekonomski gigant nadmašio bi SAD kao najveću svetsku ekonomiju oko 2027. do 2028. godine, predvidela je Ćiao.

Kina je bila jedna od retkih zemalja čija ekonomija je na globalnom nivou rasla 2020. godine uprkos izazovima koje je postavila pandemija kovida-19. Zvanični podaci pokazuju da se kineska ekonomija prošle godine povećala za 2,3%, a Međunarodni monetarni fond je za Kinu ove godine prognozirao rast od 8,1%.

U međuvremenu, američka ekonomija se u 2020. godini smanjila za 3,5%, pokazuju najnovije vladine procene. MMF je rekao da bi američka ekonomija ove godine mogla da poraste za 5,1%.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading