PORAŽAVAJUĆE, LEKAR SE ZARAZIO I PORED VAKCINE I REVAKCINE! Novi slučaj u susedstvu Srbije zabrinuo čitav region

Autor: Republika

Svet

24.02.2021

15:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenački doktor zaposlen u bolnici u Mariboru oboleo je od kovida-19 iako se zaštitio od tog opakog virusa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Slovenački lekar, zaposlen u Kliničkom centru u Mariboru, ponovo se zarazio koronavirusom nakon što je prethodno bio i vakcinisan i revakcinisan.  

Kako je prenela televizijska stanica POP-TV, stručnjaci su objasnili da je reinfekcija moguća jer nijedna vakcina nije sto odsto bezbedna, ali je taj slučaj iz našeg regiona sve veoma zabrinuo. 

Zaraženi lekar nedavno se vratio iz Afrike pa se pretpostavlja da se možda inficirao zaraznijim južnoafričkim sojem virusa. To, međutim, još nije dokazano.

- U Sloveniji dosad nije zabeležen nijedan slučaj južnoafričke varijante. Analize na moguću prisutnost novih sojeva rade se izdvajanjem deset odsto pozitivnih uzoraka s PCR testiranja, a do sada je pronađeno i potvrđeno ukupno 35 slučajeva britanskog soja, a nijedan južnoafrički ili brazilski - istakla je mikrobiološkinja Tjaša Žohar Čretnik iz Nacionalne laboratorije za zdravlje, okolinu i hranu (NLZOH).

Češkoj fale kreveti za pacijente s koronavirusom 

Češka je prinuđena da ovih dana pooštri mere za suzbijanje pandemije koronavirusa i spreči katastrofu u bolnicama, poručio je premijer te zemlje Andrej Babiš. On je upozorio da bi zbog ogromnog priliva pacijenata moglo da se dogodi da bolnice uskoro ostanu bez slobodnih kreveta, naglasivši da čitavu Evropu čekaju pakleni dani.     

U Sloveniji je u poslednja 24 sata sa 5.316 PCR testova potvrđeno 1.089 novih zaraza, uz deset preminulih od posledica kovid-19.

Inače, slovenački premijer Janez Janša istakao je u utorak u parlamentu da bi Sloveniju, ali i čitavu Evropu mogao, zbog novih varijanti koronavirusa, zahvatiti treći talas epidemije kovid-19 i da je to prilično realno.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading