EVO KAKO NEMCI VARAJU LJUDE SA BALKANA: Ivan je napravio ovih 5 grešaka, pazite se!

Autor:

Svet

22.02.2021

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivan je pre nekoliko godina otišao da živi u Nemačku gde ga je odmah po dolasku stigla surova realnost, a najviše ga je koštalo donošenje odluka "na prečac".

RepublikaFoto: Tanjug/AP/Youtube printscreen
Tekst potpisa

Ivan Lovrić iz Hrvatske godinama sa porodicom živi u Nemačkoj gde je, kako objašnjava, napravio pet početničkih grešaka koje su ga skupo koštale.

U svom video snimku objavljenom na Jutjubu, Ivan upozorava sve one koji planiraju život u Nemačkoj da ne pođu njegovim stopama, već izbegnu brojne prepreke koje će im stajati na putu za ekonomičan život, piše Mondo.

Njega su ove male greške skupo koštale, ali vremenom je našao način kako da ih isprati:

1. Otvaranje bankovnog računa

"Došao sam u prvu banku i otvorio račun, čije održavanje sam morao da plaćam mesečno. Ali ne samo to, morao sam da plaćam i hrpu manjih bankovnih transakcija, tako da bi se na kraju svakog meseca to dosta nagomilalo. Najveći problem je što sve prijavljujete na taj račun iz banke, i onda vam je mukotrpno da ga promenite. Ali, verujte, ako pri dolasku obaberete pravi bankovni račun, uštedećete mnogo novca", savetuje Ivan koji budućim "Nemcima" naglašava da ne otvaraju bespotrebno račun u bankama koje za to traže novac jer je većina tih usluga besplatna u banaka.

2. Plaćanje skupe pretplate za telefon

"Kada sam došao u Nemačku nisam bio dovoljno informisan i izabrao sam, u tom momentu, izuzetno skupu tarifu. Šta se desilo? Imao sam stari telefon, i hteo sam kupiti novi, ali ne neki preskup. Tražio sam sim karticu i jeftin uređaj, koji je bio tako jeftin jer sam "imao pretplatu od svega 5 evra mesečno". Ali, desilo se to da se ta pretplata nakon dve godine automatski produžila. Nisam više ni znao da je imam, trebalo je da je prekinem, što nisam uradio, tako sam četiri godine bez potrebe plaćao pretplatu od 5 evra", kaže Lovrić.

RepublikaFoto: pixabay.com

3. Auto-osiguranje

Ivan kaže da osiguranje preko banke, u kojoj se prvo raspitivao, nije najbolja opcija. Rekli su mu da je to najpovoljnije, ali Ivan tada nije znao za druge varijante. Platio je 500 evra, samo za osnovno osiguranje, a danas ga isto toliko košta i puno kasko i polu-kasko osiguranje.

4. Spor internet

Njegov savet je da se prvo dobro raspitate jer je on otišao kod prvog operatera gde usluga nije skupo koštala u prvi mah, ali je problem bio u previše sporom internetu.

5. Skupa struja 

Mladi Hrvat kaže da čak 27 odsto domaćinstava u Nemačkoj izdvaja previše para za struju, na godišnjem nivou.

"Ovde imate hrpu dobavljača struje, gledajte šta se nudi na tržištu. Oni će se boriti za vas, daće vam bonuse pred istek ugovora, ili za produženje ugovora. Daće vam niske cene samo da ostanete kod njih", zaključuje.

RepublikaFoto: pixabay.com

Nepoznanice za Balkance

Ipak, sudeći prema komentarima koji su se pojavili ispod Ivanovog snimka, ovaj mladić nije jedini koji je po dolasku u Nemačku činio ovakve greške. Mnogi su "pali" na prvom ispitu iz života u tuđini, a najveći problem zadali su im upravo svi ti ugovori koji se u Nemačkoj produžavaju po automatizmu.

"Kod mene je bio slučaj sa auto osiguranjem i teretanom koju sam plaćao godinu dana, a nisam išao. Ovde je uopšteno problem sa ugovorima koji su skoro svi na minimum godinu dana i koji se automatski produže za još godinu, na šta ljudi sa Balkana nisu navikli", priča jedan mladić, prenosi Mondo.

Drugi apeluju i da treba paziti na potpisivanje bilo kakvog ugovora, kao i na to da otkazni rok za prekid ugovora iznosi čak tri meseca.

RepublikaFoto: pixabay.com

"Moja prva i nadam se jedina greška je kupovina automobila od 600 evra jer sam slušao druge koji su mi govorili: 'Kupi nesto samo da se kotrlja, ne treba ti ništa bolje za početak'. Na kraju sam na tom automobilu ukupno izgubio 1.500 evra jer me izdao nakon mesec dana i dosta ulaganja. Mogao sam da vratim pet rata kredita nekog pristojnog automobila koji me verovatno ne bi tako izdao. Od Nemaca sam naučio da se sve što valja kupuje na kredit koji naravno možete otplaćivati bez da osetite", savetuje jedan, sada već iskusni, stanovnik Nemačke.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Aleksandar

23.02.2021 11:36

Ma kako da ne, sve je uradio brzo, na prvu loptu, ni o cemu se nije raspitao, a dosao u stranu zemlju da zivi... Turisti se raspitaju, a kamoli oni koji planiraju negde da zive. I to u eri interneta.