NA PRAGU KOLEKTIVNOG IMUNITETA! Ovo je prva zemlja na svetu koja se od danas vraća normalnom životu zahvaljujući vakcinaciji protiv korone!

Autor: Republika

Svet

21.02.2021

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kreću u normalan život!

RepublikaFoto: pexels.com

Izrael je danas značajno ublažio mere ograničenja u borbi protiv pandemije najavljujući povratak normalnom životu omogućen imunizacijom gotovo polovine stanovništva, prenose svetske agencije.

Prodavnice su otvorene za sve stanovnike, a pristup mestima poput teretana, hotela i biokopa ograničen je na osobe koje su pre najmanje nedelju dana primile drugu dozu cepiva i na one koji su preboleli koronu i tako razvili imunitet.

Takozvanim zelenim propusnicama, potvrdom koja se nabavlja uz pomoć aplikacije ministarstva zdravstva, Izraelci će dokazivati svoj zdravstveni status.

Uprkos velikom broju vakcinisanih u zemlji, mere nošenja zaštitnih maski za lice i socijalnog distanciranja i dalje su na snazi jer još nema dokaza da cepivo sprečava osobu koja ga je primila da dalje širi viruse. Plesanje je zabranjeno, a sinagoge, džamije i crkve moraju prepoloviti broj vernika u odnosu na uobičajeni broj.

Ublažavanje mera koje je usledilo godinu dana nakon što je Izrael zabeležio prvi slučaj zaraze koronavirusom deo je planova vlade o otvaranju privrede koje će se nastaviti novim ublažavanjima u martu, kada je premijer Benjamin Netanyahu na reizboru.

RepublikaFoto: youtube.com/IsraeliPM
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu

- Prva smo zemlja na svetu koja se vraća u život zahvaljujući milionima cepiva koje smo kupili. Vakcinisani ste? Nabavite zelenu propusnicu i vratite se u život - napisao je Netanjahu na Twitteru.

Zbog preopterećenja se srušila internet stranica na kojoj ljudi skidaju propusnice

Izrael je vakcinisao stanovništvo Pfizer/BioNTech vakcinom i dosad je prvu dozu primilo više od 46 posto od devet miliona stanovnika. 

U zemlji je zabeleženo više od 740.000 slučajeva obolelih i 5500 umrlih od bolesti, što je izazvalo kritike na račun vlade Benjamina Netanjahua zbog nedoslednog sprovođenja mera tokom tri kruga zatvaranja zemlje.

Učenici osnovnih škola i viših razreda srednjih škola vratili su se u učionice u onim gradovima u kojima je epidemija pod kontrolom, a i ostali polaznici škola trebali bi, nakon gotovo godinu dana nastave na daljinu, od marta opet u učionice.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading